Свалиха бразилски индианец от дърво край Маракана

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Лидер на бразилската индианска общност Гуайра бе свален от пожарникари от дърво във вторник, след 26 часа, прекарани от него в клоните на върха. Общността протестира край стар индиански музей в непосредствена близост до известния стадион Маракана в Рио де Жанейро.

Свалиха бразилски индианец от дърво край Маракана

Зе Гуайра беше последният от група протестиращи, които нахлуха на територията на затворения музей в събота, за да искат запазването на съседните сгради. В понеделник полицията разгони останалите.

Пожарникарите, които се опитаха да свалят активиста безуспешно предния ден, във вторник го доведоха в болница. След това Зе попадна в полицейски участък, откъдето бе освободен след разпит.

През нощта около петдесет демонстранти подкрепяха 54-годишния активист с песни, застанали под дървото, върху което той бе кацнал.

От понеделник Зе Гуайра получаваше храна и вода от другарите си с помощта на въже.

Маракана е обновен за финалната фаза на Световната футболна купа (12 юни до 13 юли, 2014 ). Точно на този стадион трябва да се играе финалът на турнира. Промените в градската среда около стадиона все още са в ход. Именно при тези дейности бе предвидено разрушаването на стар индиански музей и училище, които трябваше да бъдат заменени от паркинг и търговски площи.

Губернаторът на Рио, Серджо Кабрал, обаче бе принуден да отстъпи пред неумолимия натиск на индианските активисти. Музеят ще бъде обновен и ще постави началото на център за местни култури.

От събота индианските активисти протестират в близост до стария музей, за да се опитат да спасят четири сгради. Според изявление на властите в Рио де Жанейро тези сгради са били купени от Министерството на земеделието и в тях ще се складират временни съоръжения за стадиона за Мондиала.