Закопчаните лихвари се целили в малки градчета с ромски махали

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Фирмата за бързи кредити, към която като ударна бригада е действала бандата на Рижите, е откривала офиси в малки населени места с ромски махали, съобщава “24 часа”.

Така за кратко време “Кредилайн” открива офиси в Средец, Камено, Айтос, Поморие и Созопол. Влизат в полезрението на МВР преди година – полицаи от Бургас и Ямбол наблюдават групата, преди да я ударят.

За кредити целенасочено са били зарибявани уязвими откъм финанси хора, които след това са притискани до дупка, за да върнат дължимото, но с непосилни лихви. Повечето клиенти на фирмата за бързи кредити са вземали малки суми за покриване на неотложни разходи.

При закъснение с връщането обаче веднага са били посещавани от бандата на Рижите, която играела ролята на наказателен отряд. Нагли, цинични и безпощадни – така описват криминалисти групата, която носи името на двама братя от Бургас – Калоян и Симеон Стоянчови.

За Рижите в града се заговори в средата на миналото десетилетие. Двамата братя събираха около себе си други момчета като тях и действаха като наказателна бригада, вършеха мръсната работа на различни групировки – ако имаше нещо за палене и някой за сплашване, търсеха тях, казват криминалисти.

Малкият просто е неконтролируем. Заради него ставаха най-вече белите. Разчиташе на брат си, който винаги беше зад гърба му, твърдят запознати. Такъв бе случаят с безпрецедентната стрелба в центъра на Бургас на 2 април 2007 г. , при която бяха ранени трима.

Оказва се, че в дъното на инцидента е Малката Рижа, когото по-големият брат Калоян тръгнал да защитава от групата на Иван Панайотов. Компанията на Малката Рижа и тази на Панайотов се спречкали в дискотека и Симеон Стоянчов отнесъл няколко удара.

Дни след това бе подпалена входната врата на апартамента на Панайотов, а на 2 април той бе пресрещнат от Голямата Рижа и двама негови авери. Въоръжени с ножове, тримата поискали сметка от Панайотов за скандала в дискотеката. Последвало спречкване, при което човек на Иван Панайотов е намушкан.

Тогава Панайотов произвел няколко изстрела с пистолет, но освен Голямата Рижа, прострелян в бедрото, бяха ранени още двама. Рикошет уцели студент, случайно преминаващ през градинката пред хотел “България”. Момчето едва оживя след серия операции, при които му бе изваден далакът. Пенсионерка, която отдъхвала в градинката, също пострада и бе ранена.

Стрелецът веднага бе вкаран зад решетките, а срещу Рижите така и не бе повдигнато обвинение, тъй като полицаите не откриха ножа, с който бе намушкан аверът на Панайотов.

Бандата на Рижите бе заподозряна и за побой над група роми на бургаския плаж през лятото на 2009 г., но до наказание отново не се стигна. Тогава 32-годишният Слави Атанасов от Мъглиж бе пребит и приет в болницата със спукан далак и три счупени ребра.

Атанасов разпускал на плажа с 5-има съселяни, които работели по строителни обекти в Бургас. Както си лежали на ивицата, 6-имата били нападнати от три яки момчета. Бабаитите започнали да им подвикват и да се заяждат.

По непотвърдени данни с братята биячи бил и техният авер Тодор Андонов. Той също е сред арестуваните силоваци на лихварите от “Кредилайн”. В ареста са прибрани още Атанас Парушев и Димо Тодоров-Зъболекаря – също от бандата на Рижите.

Арестуван е и криминално проявен мъж от Сунгурларе, а брат му е обявен за национално издирване. По първоначални данни сред арестуваните в Бургас е и Симеон Стоянчов. Възможно е обаче той да е бил закопчан на друго място, тъй като бандата е шетала в няколко съседни области.

Според криминалисти Симеон е поел ролята на лидер след смъртта на брат си Калоян, който загина при нелепо спречкване на кръстовище в кв. “Меден рудник”. Датата е 20 септември 2009 г. Около 13 ч бившият боксьор – 24-годишният Калоян, е зад волана на лъскаво ауди. Той е заедно с приятеля си Тодор Андонов.

Колата се засича с мотоциклет, управляван от бившата барета Петко Лисичков. След секунди двете превозни средства можеха и да продължат по пътя си. Двамата шофьори обаче слизат от тях и това променя всичко.

Срещата е инцидентна, установи разследването. Макар че в първите дни след случая се прокраднаха различни версии – за спречкване между експолицая и Рижата в нощен клуб, където преди време Лисичков работел като охрана.

Калоян и спътникът му спират колата и излизат от аудито, тръгвайки към Петко с крясъци и псувни, който също е спрял мотоциклета и е готов да посрещне атаката с палка в ръка.

Още в началото на сблъсъка обаче бившето ченге остава без палката, след като единият от нападателите я изтръгнал от ръцете му и започнал да го млати. Другият младеж извадил нож. В този момент Лисичков посегнал към пистолета си. Стрелял 4 пъти със законния си “Глок”. Смъртоносни са се оказали 2 от раните, станало ясно след аутопсията.

Сблъсъкът на 20 септември не свършва със стрелбата. След изстрелите Тодор избягва и звъни на свои приятели, които пристигат минути след полицейския патрул. Служителите на реда заварили бившия си колега с вдигнати ръце. Той предал доброволно оръжието, след което бил прибран в колата.

Със заплахи и викове: “Ще те убием! Ще те разпорим!”, върху патрулката се нахвърлили пристигналите авери на Рижата – 33-годишният Атанас Парушев и 22-годишният Мануел Стоев. Парушев е сред осъдените за хулиганство и закана за убийство след този случай.

По време на убийството братът Симеон не е в Бургас. Когато се прибира обаче, той беснее без задръжки. Стреля с газов картечен пистолет в кв. “Изгрев”, където живее, и е прибран в ареста известно време.

Малката Рижа не се появи на нито едно от делата срещу Петко Лисичков. ВКС прецени, че той е действал, превишавайки границите на неизбежната отбрана, но поради уплаха и смущение не носи наказателна отговорност. Беше осъден да плаща кръвнина на близките. След инцидента напусна Бургас.