Путин помилва Ходорковски

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за помилването на Михаил Ходорковски, предаде пресслужбата на Кремъл. Указът влиза в сила в деня на подписването му, предаде Интерфакс. Малко по-късно в петък Ходорковски напусна наказателната колония в областта Карелия на границата с Фонландия, където бе преместен през 2011 година от тази в Краснокаменск в Далечния Изток. 

„Ръководейки се от принципите на хуманност, постановявам да се помилва осъденият Михаил Борисович Ходорковски, освобождавайки го от по-нататъшно изтърпяване на наказанието му лишаване от свобода”, пише в текста на указа.

Бившият шеф на компанията ЮКОС изкара над 10 години в задтора по обвинения за финансови измами и кражби. Ходорковски бе смятан за основен политически затворник в Русия, а той самият винаги е твърдял, че обвиненията срещу него са скалъпени и политически мотивирани, защото той беше противник на Путин.

Ходорковски дълго отказваше да моли Путин за милост. Истината по случая обаче разкри вестник „Комерсант”. Оказва се, че представители на спецслужбите са провели таен разговор с Ходорковски, в който са му обяснили, че майка му е тежко болна от рак, а той самият е заплашен от трети съдебен процес, който може да го остави още задълго зад решетките. В резултат на това Ходорковски се съгласил да подаде молба за помилване без знанието на своите адвокати. Присъдата му за данъчни измами и злоупотреби изтичаше догодина.

”Ходорковски прекара в затвора над 10 години, което е сериозен период от време, и смятам, че трябва да се вземе решение за неговото помилване”, каза Путин преди ден по време на традиционната си годишна пресконференция, цитиран от ИТАР ТАСС.

В молбата си затворникът се позовавал на „обстоятелства от хуманитарен характер”– болестта на майка си.

Михаил Ходорковски бе арестуван през 2003 година. Две години по-късно той бе осъден на 9 години затвор по обвинение в мошеничество и неплащане на данъци. По-късно присъдата бе намалена на 8 години. През декември 2010 година в рамките на второ дело Ходорковски бе осъден на 14 години затвор за кражба на петрол и изпиране на парите от неговата продажба, като тази присъда няколко пъти бе намалена от различни съдебни инстанции.

В крайна сметка Ходорковски трябваше да излезе от затвора през август 2014, тъй като срокът на пребиваване в зад решетките се изчислява от момента на задържането.