21 Дек Качествен контрол: „В света на динозаврите 3D” Избрана

2
Добави коментар
stoyan.sh
stoyan.sh

Имам малък приятел, който макар да не е гледал „Джурасик парк” (твърде страшен е за 6-годишния хлапак), гордо обяснява, че ще става палеонтолог. Децата обичат праисторическите твари, възрастните също. Проблемът е, че „В света на динозаврите 3D” е малко по-детински дори и за децата. Ако решите да гледате приключението с малко човече до вас, със сигурност ще чуете въпроса „Защо динозаврите говорят без да си мърдат устата?”. Не минавайте с номера „Телекинеза”, а им обяснете, че това е лоша търговска идея.

Първоначално лентата на Бари Кук („Мулан”) и Нийл Найтингейл е била без диалог, но от Fox са се изплашили, че липсата на реплики ще отблъсне зрителите и са добавили синтетични и ненужни думички.

Плюс това историята е пълна с прилично количество тоалетен хумор, което я отдалечава както от документалната поредица на BBC, така и от доста подценявания, но и с пъти по-развлекателен „Динозавър” на Disney. Всъщност настоящата лента преповтаря цели елементи от споменатите проекти. Вярно че сюжетният потенциал на едно подобно заглавие се изчерпва в класическата рамка: миграция, която издига новия (нетипичен) водач и осигурява възможност за любовна интрига. Да, ако заменим миграцията с изгнание, получаваме дори скелета на „Цар Лъв”. Само дето „В света на динозаврите 3D” подценява стойността на важни елементи като борба, израстване и силата на любовта. Или по-скоро ги приема за даденост. Може би моето съзнание е замърсено, но романтичната мотивация в стил „Тя харесва мен и моята дупка” ми звучи доста перверзно в детско заглавие.

От друга страна филмът изглежда чудесно. И макар най-очеизвадните стереоскопични ефекти да са издадени в рекламите, наистина си струва да изгледате лентата с 3D очила. Като плюс ще добавя и образователната страна на историята. 

Дали качественият контрол на Филмче.нет е преминат? Това ще трябва да решите вие. Ако сте склонни да преглътнете мудния сюжет, който е извинение за представяне на различни видове динозаври, за сметка на приятната визия, значи филмът е за вас. Ако ли не… изберете семейното приключение „Замръзналото кралство” или си намерете „Динозавър” на Disney и се надявайте, че опцията от 2D към 3D ще сработи добре на вашия телевизор.

Премиера в България: 20.12.2013 (Walking with Dinosaurs 3D / Александра филмс / Fox Searchlight Pictures)

Препоръчахте ли Филмче.нет във Facebook? Благодаря 🙂