Подови настилки – хетерогенни PVC настилки Tarkett

1
Добави коментар
parketilazur

Наред с такива подови покрития като линолеум и ламиниран паркет, има хомогенни и хетерогенни PVC настилки . Хомогенната настилка е хомогенна по цялата си дебелина,и е еластична и трайна. Цвета и декора е направен по цялата дебелина, така че вида на материала не се променя дори ако има неравномерно износване. Декора на това покритие зависи от технологията на производство и може да бъде различен. На продукти с хаотичен модел на замърсяване ще бъде по-малко забележими.
Хомогенно покритие обикновено се използва на обществени места с висок трафик на пода, когато е постоянно изложен на интензивно натоварване. Сред основните предимства на този материал са високата здравина и дълготрайност, лекота на поддръжка и устойчивост на петна, отлични антистатични качества, както и широк цветови спектър, който предлага чудесни възможности за дизайн.
Хомогенна настилка Tarkett е от изцяло хомогенен слой, така че може да се възстанови много пъти по време на експлоатация. Тя е идеална за офиси, магазини, медицински и учебни заведения, хотели и спортни площадки, жилищни и други помещения.
Хетерогенни настилки от PVC имат по-сложна структура от хомогенните. Тя се базира на (често в средата на материала) специален слой до четири метра ширина. Ширината на този слой зависи от желаната ширина покритие. На базата на този слой в процеса на производство на продукта, се прикрепват останалите слоеве от PVC. Затова, якостта и плътността на стъклени влакна е от огромно значение (за производство, тъй като обикновено се използва материал, чиято плътност е от 30 до 55 g/m2 g/m2).
В началния етап на производството хетерогенното PVC покритие от стъклени влакна се импрегнира, PVC пастата навлиза в порите на материала и ги запълва ( колкото по-голяма е плътността на стъклени влакна, толкова по-гладко ще бъде импрегнирането ).
Във втория етап се наслагва горният PVC слой. Този слой е предназначен за отпечатване на декоративният декор. След това горният слой преминава през пещ и се подлага на процес на разпенване едновременно с долния слой, целта на което е да се придаде на крайния продукт и звукоизолационни свойства.

Следващата стъпка е да се прилага предварително определен рисунък. В Следващия етап на производството на покрития е нанасяне на износващ се слой (или „работа“ слой) от чист PVC, който има висока устойчивост на износване. Този слой предпазва структурата от износване, така че от неговата дебелина ще зависи от живота на подовата настилка.
След нанасяне на защитен слой продуктът преминава през пещта отново. Тази стъпка от производството е от огромно значение и важност, това се отразява пряко върху качеството на бъдещите продукти.
Важен аспект е времетраенето в пещта: колкото по-дълго, толкова повече пластификатори (добавки) и разтворители се изпаряват от материала. Ако останат в повече пластификатори, те ще започнат да се изпаряват от настилката в последствие, което значително намалява характеристиките на покритието по отношение на околната среда.