Избягвайте продуктите, които съдържат аспартам

18
Добави коментар
theones
theones

Избягвайте продуктите, които съдържат аспартам

дек 12, 2013
Здраве

0

Върху етикетите за състава на много продукти, аспартамът е обозначаван още като нутрасуит или Е 951. Без значение обаче, под какво име бива изписан върху етикета, този изкуствен подсладител, причинява повече вреди отколкото ползи, поне според редица учени, правили своите изследвания, относно въздействието му върху здравето на човека.

Аспартамът е изкуствен  прахообразен подсладител, който е около 200 пъти по-сладък от захарта. Именно поради тази причина, той намира широко приложение в хранителната индустрия. На производителите им излиза много по-изгодно да използват подсладител, който има изключително висок коефициент на сладост, отколкото обикновената захар.

Първоначалната идея за създаването на аспартамът е той да се използва като средство за лечение на язва. В последствие обаче, той започва да намира приложение в хранителната индустрия. Споровете относно въздействието му  върху здравето на човека, започват именно от тогава и продължават и до днес. Най-вероятно, тези спорове ще продължат и занапред, но е хубаво поне да сме осведомени за въздействието му според фактите излагани,  и от неговите привърженици и от неговите противници.

Днес, аспартамът може да бъде открит в хиляди продукти за хранене по света. Той се използва за направата и овкусяването на много и различни сладки изкушения, газирани напитки, нискокалорични  и диетични продукти, някои детски храни, както и тези, които са предназначени за диабетици.  Вероятно ще се окаже, че продуктите, които са нискокалорични и без захар, всъщност са много по-вредни за здравето ни, колкото си мислим и можем да предполагаме.  Когато попадне с храната или напитките в тялото, аспаратама се разгражда на фенилаланин, метанол и аспартанова киселина.

Аспартамът има толкова широко приложение и употреба, че може да бъде открит в състава даже на дъвките и бонбоните!

Заключенията относно ползите и вредите от използването му не са еднозначни, но от гледна точка на състава му и изкуствения му характер, има сериозни основания да се приеме, че той може и да бъде опасен. Именно поради тази причина, в името на  нашето здраве,  по-добре е да се ограничаваме до колкото можем, от продуктите включващи в своето съдържание аспартам, поне докато не се докаже безвредността му на сто процента.

 

VN:F [1.9.22_1171]

Ако статията Ви е харесала, оценете я:

Rating: 10.0/10 (2 votes cast)

Избягвайте продуктите, които съдържат аспартам, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

tweet

Пилинг маска с мед

Часовниците на бъдещето

Още от тази категория

Как да се грижим за…

яну 08, 2015
0

При настинка и…

дек 12, 2014
0

Щадете организма си…

ное 26, 2014
0