Какво ли символизира коледната елха?

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Елхата е един от най-красивите символи, които свързваме с Коледа.

Точната история и смисъла на коледната елха не е много ясна, но от най-ранни времена дърветата са били във фокуса на религиозния живот на много хора по целия свят. Например, в езическите вярвания основен източник на митичното въображение на хората са били дърветата. Те са били почитани като елемент на земята, който има най-дълъг живот. Келтите са вярвали, че дърветата са свързани със свещена мъдрост.

В Християнската религия елхата има няколко основни символа:

–      Коледното дърво е вечнозелено, което ни напомня, че ние имаме „вечен живот“ в Исус Христос (Йоан 6:40).

–      Формата на дървото ни напомня, че ние сме „родени от горе“ (Йоан 03:03).

–      Иглите по клоните ни напомнят, че Исус е бил „пронизан за нашите грехове“ (Исая 53:5).

–      Светлините, които се слагат на дървото ни напомнят, че Исус е „светлината на света“ (Йоан 8:12) и чрез Него ние трябва да бъдем „светлината на света“ (Мат. 5:14).

–      Вечнозеленото дърво символизира вечен живот.

–      Зелените цветове символизират природата, плодородието, надеждата и щедростта, а също и свободата от робството.

–      На върха на елхата се поставя ангел или звезда, което символизира християнските корени на Коледа.

–      Звездата с пет върха символизира Рождество Христово, а ангелите са донесли новината за раждането на Исус Христос.

–      Звънчетата, с които украсяваме елхата, символизират камбаните, които обявяват празниците за раждането на Исус.

–      Шоколадовите монети, които се използват като украса за елхи и са опаковани в златно фолио, символизират даровете от злато, дадени от тримата мъдреци от Изтока.

Една от легендите за произхода на коледната елха е мита за Свети Бонифаций. Той е бил християнски мисионер от англосаксонски произход, който е имал мисия да покръсти езичниците в Германия. Като част от неговата мисионерска дейност се споменава, че собственоръчно е отсякъл свещен дъб, който е бил посветен на езическия германски бог Тор. Според легендата, когато дъбът паднал, на негово място се появила млада ела, която символизира дървото на живота на Исус Христос. И тогава местните хора се съгласили да приемат християнството, а Бонифаций използвал дървесината от дъба и построил църква.