Антигравитация: кубче подскача, балансира на ръбче и „ходи“ (ВИДЕО)

7
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Антигравитация: кубче подскача, балансира на ръбче и „ходи“ (ВИДЕО) 22.12.2013Публикувано в: Технологии

„Кюбли“ балансира върху повърхност. Снимка: ETH Zurich

Кубче наречено „Кюбли“, разработено от Института за динамични системи и контрол в Цюрих, Швейцария, изглежда сякаш нарушава законите на гравитацията. То е способно да подскочи до изправено положение, в което виси на ръбче, и дори „ходи“. Вижте видео на кубчето:

„Кюбли“ е с размери 15x15x15 сантиметра и е съставено от  няколко основни компонента – моторчета, задвижващи три колела на три от страните на куба, сензори, процесор и батерии. Инерциалните сензори улавят наклона на корпуса и предават информация на процесора, който я обработва и изпраща команди към моторите.

В основата на работата на „Кюбли“ са колелата, които се въртят с висока ъглова скорост и са способни да спират много рязко. По този начин ъгловият им момент се предава на кубчето и това го кара да „подскочи“.

Ъгловият момент е свойство, което притежават всички тела, извършващи движение около дадена ос. Основно правило във физиката е това за запазване на ъгловия момент – според него той нито се създава, нито се унищожава, а само се предава. Именно това позволява на „Кюбли“ да извършва привидно невъзможни неща.

Щом кубчето се изправи на един от своите ръбове, контролирани завъртания на моторите му позволяват да балансира във въздуха. От друга страна обаче те могат да накарат „Кюбли“ да падне в точно определена посока. Като се комбинират тези три способности на кубчето – да „подскача“, да балансира и да пада по-контролиран начин – то може да бъде накарано да „ходи“.

Видео на прототипа на „Кюбли“ в действие:

(Източник: Institute for Dynamic Systems and Control)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!