10 драматични момента от най-шокиращите покушения

2
Добави коментар
iskamdaznam
iskamdaznam

Има моменти в историята, когато е изглеждало сякаш целият свят е спрял. Такъв е онзи петък на 22 ноември, когато младият президент Кенеди преминава по Дейли Плаза в Далас. За момент, денят изглежда прекрасен и надеждите са високи, тогава се чуват изстрели, Джаки се хвърля към задната част на автомобила и светът се сбогува с Кенеди. Всички сме виждали снимки и записи от този момент. Следните 10 снимки обаче са уловили случващото се буквално секунди след някои от най-шокиращите и определящи моменти в историята.

Мартин Лутър Кинг Младши

Мартин Лутър Кинг е един от водачите на Афроамериканското движение за граждански права, американски духовник и общественик. През 1963г той организира Похода до Вашингтон и произнася емблематичната си реч „Имам една мечта“. На следващата година става най-младият нобелов лауреат за мир, благодарение на усилията му срещу расовата дискриминация.

На 4 април 1968г Лутър Кинг е прострелян докато стои на балкона на 2-рия етаж на мотел Лорейн в Мемфис и по-късно умира в болницата. За негов убиец е посочен Джейм Ърл Рей, но според преобладаващите теории, в заговора са замесени правителствените агенции ФБР и ЦРУ.

Пет дни след смъртта на Кинг, в САЩ е обявен ден на национален траур – първият път, когато това се прави за чернокож. 300 000 души присъстват на погребението му.

Използвайте ← → (стрелките), за да прелиствате