Идеи за семейни коледни игри

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Защо всяка година преяли и сънени да гледате до болка познати коледни филми, като може да бъде много по-забавно само с няколко семейни коледни игри.

Идеи за семейни коледни игри

Сякаш по-вълнуваща е цялата подготовка за празника, а когато той настъпи, магията като че ли е изчезнала някъде – децата са по стаите си, погълнати от технологичните чудеса на 21 век, а вие скучаете около коледната трапеза.

Но, хей, събудете се, време е да разнообразите обичайния коледен сценарий. Предлагаме ви няколко семейни коледни игри, интересни както за малки, така и за големи.

Елхови късмети

За тази игра ви е нужна малко предварителна подготовка. Между играчките на елхата скрийте и малки свитъци със забавни коледни късмети и пожелания. След празничната вечеря е време всеки да потърси своето късметче от елхата. Колкото повече участници има, толкова по-забавно.

Еленът Рудолф се е изгубил

Игра за най-малките. Използвайте картинка на елена Рудолф (или друг коледен персонаж) и я нарежете на парчета. Скрийте ги на различни места у дома, а целта на децата е да ги намерят, напътсвайки ги с топло и студено. Чак, когато децата съберат всички парчета и ги съединят, тогава Дядо Коледа ще може да раздаде подаръците с верния си помощник Рудолф.

Открий подаръка

Предварително опаковайте подарък (нещо малко като коледна играчка или бонбон, или ръкавички) в няколко различни по размер кутии, които влизат една в друга. Първият участник разопакова подаръка и подава по-малката кутия вътре на следващия участник. И така докато някой не разопакова истинския подарък, който си остава за него. A, за да е по-интересно, може да разопаковате подаръците без ръце.

Спукай балона

Всеки надува балон и го връзва за глезена си. Целта е да спукане с крак балоните на останалите играчи и да опазите своя балон.

Дай ми коледната топка

Трябва ви една нечуплива коледна топка, хитрост и гъвкавост, защото трябва да си подавате играчката с останалите играчи с всяка част от тялото, освен ръцете (без топката да пада на земята).

Коледна таблица

Всеи учасник има пред себе си лист разделен в графи – коледна храна, коледни символи, коледни песни, коледни филми, коледна декорация от… и каквото друго ви дойде на ума. В рамките на минута или повече всеки трябв ада запълни графите с каквото се сети. След това всеки чете за какво се е сетил. Ако другите участници нямат дублиране с някоя от вашите думи, печелите точка. Печели този с най-много точки. Може да играете и в отбори.

Никога не съм…

Всички участници имат еднакъв брой клечки за зъби (монети, копчета или каквото си решите). Започва първият учасник, като казва “Никога не съм… готвила пуйка за Коледа”, например. Всеки от останалите участници, на който му се е случвало това се разделя с една клечка за зъби. И така всеки следващ казва какво никога не е правил. Печели този, който е правил най-много неща и се отърве пръв от всичките си клечки.

Токов удар

Участниците сядат в кръг и се хващат за ръце.  Един от участниците дава сигнал “старт” и стиска по-силно ръката на участника до себе си, който трябва да направи същото със следващия участник все едно тече ток по ел. верига. Първият участник трябва да каже стоп и да познае къде по веригата е спрял тока. Ако познае, последният предал ток по веригата казва “старт” и после трябв ада познае къде е спрял тока.

Познай звездата

Този, който ще познава, излиза извън стаята, докато другите изберат звездата. След това учасникът трябва да познае звездата, като задава въпроси, на които другите да отговарят с Да и Не. Печели, ако познае звездата с под 20 въпроса.  

23.12.2013/Ели Йорданова