Руски круизен кораб заседна в ледовете на Антарктика

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Руският круизен лайнер „Академик Шокалски“ заседна в ледовете на антарктическото крайбрежие, съобщи „Интерфакс“, позовавайки се на информация от Австралийското управление за морска безопасност AMSA, което получило сигнала за бедствие.

На борда на плавателния съд се намират повече от 70 души – 50 пътници, изследователи и екипаж. Инцидентът станал на 2700 км от австралийския град Хобарт и на 180 км от френската антарктическа станция „Дюмон Д’Орвил“.

Хората на борда не са пострадали и не ги заплашва опасност, уточняват от AMSA, но обшивката на кораба е леко засегната. Екипажът работи за ликвидирането на пукнатината. Три ледоразбивача са се отправили на помощ на заседналия лайнер, включително и Aurora Australis на австралийската дивизия в Антарктика, но за да стигнат до него ще са им нужни поне два дни.

Ръководителят на научната експедиция, която се намира на кораба – Крис Търни, реагира на произшествието напълно спокойно и написа в Туитър: „Големи ледове. Красиво е. Лек вятър. Всичко е наред. На всички – честито Рождество“.

Лайнерът „Академик Шокалски“ е построен през 1982 г. и е предназначен за океанографски изследвания. Предполага се, че застраховката на съда ще покрие разходите за работата на ледоразбивачите.

Австралия