Скорост на химичните реакции

1
Добави коментар
kyovev
kyovev

Химичните реакции имат различна скорост на протичане. Тази скорост изключително важен теоритичен и практически проблем, който е важен за науката.

Скоростта на химичните реакции зависи от:

Природата на веществата. Някои вещества реагират мигновено помежду си. Такъв е примерът с взавимодействието между водорода и флуора, които се смесват мигновено при обикновено условия.
Състоянието на веществата. Най-пълно се смесват газовете, защото техните атоми/молекули са в най-пълен контакт помежду си. При течностите скоростта се определя и от разпределението на частиците в сместа. Много често в практиката при смесването на две течности или разтвори на вещества сместа трябва да се хомогенизира (да се разбърка добре), за да се сместя веществата по-добре.
Концентрацията на веществата. Най-често по-голямата концентрация означава по-добра реактивоспособност и по-висока скорост на химичната реакция.
Темперетурата. Повишаването на темперетурата повишава скоростта на химичните реакции.
Катализаторите. Това са вещества, които променят скоростта на химичните реакции. Положителните катализатори повишават скоростта, а отрицателните я понижават. Активните катализатори в живите организми се наричат ензими, или ферменти. Те имат специфично действие, т.е. всеки ензим може да разгради определено нещо. Едни катализатори разграждат само белтъци, други само въглехидрати и т.н.

Един от показателите за изменение на скоростта на химичната реакция е отделеното количество вещество за единица време в единица обем.

Познаването на скоростта на химичните реакции е важно за икономиката, тъй като по този начин е възможно производството на повече изделия за по-кратко време, като се съкращава и разходът на енергия.

При някои химични реакции се цели не забързване, а забавяне на реакцията. Такива процеси са вкисването на виното, ръждясването на желязото и така нататък. За целта се добавят отрицателни катализатори или вещества, които допринасят за корозионната устойчивост и за предотвратяване на вкисането на виното.