Васильовден 2014

1
Добави коментар
krparvan
krparvan

св. Василий Велики е патронът на Васильовден

Васильовден празнуваме всяка година на 1 Януари, като празника съвпада заедно честването на нова година. През 2014-та година празника на Васильовден отново ще бъде почетен с фоерверки и заря, неизползвани преди настъпването на Новата година.

Имен ден на 1-ви Януари празнуват Василен, Васил, Василена, Василий, Васка, Василка, Весела, Веселина, Веселин,  Вълко, Вълчо, ако има други които не сме споменали честит имен ден и на тях!

Православната страна на Васильовден.

Свети Василий Велики е патрон на празника, на този ден се чества неговото име и оттам идва и наименованието на празника. Нашата Българска православна църква изнася специална празнична литургя за празника

Какъв е обичаят на Васильовден?

Васильовден освен имен ден за много хора носещ някое от гореизброените имена е и известен като празникът „Сурваки, Суроздру, Сурва“. На този ден още от дълбока древност има обичай по домовете в населените места да ходят маскирани мъже които да изнасят стихове за здраве и благодат.

Сурвакари – млади момчета със суровакници

 

В днешно време на Васильовден децата „Сурвакат“ със своите дрянови пръчки наречени суровакници. Суровакницата представлява дрянова пръчица с дължина най-много 1 метър обикновено 70-80см. накичена с герлянди от пуканки, цветна хартия станиол, сушени плодове и най-различни декорации.

 

Какво още предлага Васильовден

Васильовден е ден от годината символизиращ новото начало, на този ден се почива и празнува, предполага се, че трябва да донесе берекет и благополучие. На този ден всеки трябва да помисли какво иска да му донесе новата година и да започне да се движи в тази посока.