Атентат с кола бомба в Бейрут уби бивш министър

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Кола бомба уби най-малко петима души в центъра на ливанската столица Бейрут, включително бившия финансов министър на страната Мохамед Шатах.

Експлозивът е бил взривен при преминаването на кортежа на Шатах, докато отивал на среща на антисирийската коалиция „14 март“, която подкрепя борбата на опозицията за сваляне на режима в Дамаск. Срещата е трябвало да се проведе в 9,30 ч. в дома на бившия премиер на Ливан – Саад Харири.

Броят на ранените надхвърля 70.

Шатах бе министър на финансите, икономически съветник на Харири и бивш посланик на Ливан в САЩ. Той беше смятан за политически заместник на Харири, който не е в Ливан от 2011 г., когато шиитското движение „Хизбула“ свали правителството му.

Мохамед Шатах
Източник:
ЕПА/БГНЕС

По информация на АП експлозията е станала на стотина места от сградите на парламента и правителството.

Над централната част на Бейрут дълго време се издигаше черен дим. В околността бяха разположени войници.

Бившият премиер Харири, който е ръководител на ливанската коалиция „14 март“, обявила се против режима на Башар Асад в Сирия, обвини „Хизбула“ за атентата, предаде Франс прес. „За нас обвиняемите са същите, които се измъкват от международното правосъдие (…) и тези, които пренасят регионалния пожар до ливанския народ“, заяви Харири в комюнике, визирайки „Хизбула“. Движението е съюзник на сирийския режим, а негови бойци участват в боевете срещу бунтовниците в Сирия на страната на правителствените войски. „Хизбула“ отказва да предаде на международното правосъдие петима от членовете си, обвиняеми за убийството на бащата на Саад Харири, Рафик Харири през 2005 г. Процесът срещу петимата трябва да започне в Хага през януари, предаде Ройтерс.

Източник:
ЕПА/БГНЕС

Конфликтът в Сирия засили напрежението между сунити и шиити в Ливан, които се обявяват в подкрепа на едноверците си в съседната страна. Това засили опасенията, че Ливан, който все още се възстановява от продължилата 15 години гражданска война, приключила през 1990 г., може да бъде обхванат от насилие на религиозна основа. От 2005 до 2012 г. бяха извършени серия от атентати и убийства срещу политици и журналисти, които се противопоставяха на сирийския режим. Мишени ставаха и високопоставени служители на армията и полицията, считани за близки до техния лагер.

Източник:
ЕПА/БГНЕС

От сряда вечерта в Ливан е белгийският премиер Елио ди Рупо, но той не е бил в района на атентата, съобщиха от неговия кабинет. Към момента на нападението Ди Рупо е пътувал с хеликоптер в южната част на страната, където работи белгийският контингент в силите на ООН.

Всичко с нас е наред, е съобщил говорител на премиера, цитиран от белгийските медии. Ди Рупо пристигна снощи в Ливан на първата си военна мисия от встъпването си в длъжност на поста преди две години. Целта на посещението му е да разговаря с белгийските сапьори, които разминират т. нар. синя зона между Ливан и Израел, както и да се срещне с ливанския президент Мишел Слейман. Засега не се съобщава за промени в предварителната програма на посещението.