10 от най-добрите европейски филми на 2013 година

31
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 28.12.2013

Освен Холивуд киното има и други измерения. Европейските филми винаги са били на много високо, макар и некомерсиално ниво. „Ние разказваме истории, а вие градите тези“, казва американски експерт, относно приликите и разликите в киното от двете страни на океана. Не е тайна, че в повечето от страните на Стария континент преобладава излъчването на американски филми. По данни на Европейската аудиовизуална обсерватория само през миналата година холивудските продукции са съставлявали 62% от европейския кино и филмов пазар. Националните филми са заемали почти 20%, оставяйки едва 18 на сто за други европейски продукции.

Виж още: 10-те най-добри филма на 2013 година според IMDb 10 от най-добрите филми по действителен случай

Ето и 10 от най-добрите европейски кино продукции за 2013 година, които, ако не сте гледали, е време да го направите. Филмите са подбрани сред 46-те ленти от официалната селекция на Европейските кино награди. Пет от тях са номинирани в категорията „Най-добър филм“ и четири в категорията „Най-добра комедия“.

1. „The Great Beauty“ (La Grande Bellezza) Режисьор и сценарист на лентата е Паоло Сорентино. Филмът печели наградата „Европейски филм на годината“, „Най-добър режисьор“ и „Най-добър актьор“ за Тони Сервило на Европейските кино награди 2013. Освен това е номиниран за „Златен глобус“ и Британските филмови награди. Сюжетът разказва за пътя, който главният герой извървява след 65-тия си рожден ден и живот преминал в нощните клубове на Рим.

2. „Трябва ти единствено любов“ (Love Is All You Need) Главните роли в романтичната комедия са поверени на Трайн Дирхолм и Пиърс Броснан. Сюжетът разказва за жена, приключила последната порция химиотерапия, която се завръща вкъщи и открива, че съпругът й е в леглото с нейна колежка. Следва пътуване до Италия, където се запознава с на пръв поглед опасен флиртаджия и женкар. Но първите впечатления бързо избледняват и тя е на път на открие свой друг, по-различен живот… Сценарист е Андерс Томас Йенсен, режисьор Сузане Биер. Филмът е удостоен с четири кино награди, сред които и „Европейска комедия на годината“.

3. „Синият е най-топлият цвят“ (Животът на Адел, Blue Is the Warmest Color) Филмът е вдъхновен от графичния роман „Синьото е топъл цвят“ на Жюли Маро, който разказва за страстната любовна връзка между две млади момичета. „Синият е най-топлият цвят“ в официалната селекция на Филмовите фестивали в Ню Йорк и Торонто, а в Кан е отличен със „Златна палма“. Световната му премиера бе на 23 май. Режисьор е Абделатиф Кешиш, в ролите: Катерин Самие, Леа Сейду, Адел Ексарчополус.

4. „Най-добрата оферта“ (The Best Offer) В „Най-добрата оферта“ главният герой, в ролята Джефри Ръш, компенсира нежеланието да се обвързва с други хора, особено с жени, с упорита работа като търговец на антики, от която е почти обсебен. Никога през живота си той не е изпитвал близост към друго човешко същество, дори към единствения му приятел Робърт – млад, но талантлив реставратор на механични устройства от различни епохи. Режисьор и сценарист на романтичната лента е Джузепе Торнаторе. В ролите Джим Стърджис, Джефри Ръш, Лия Кебеде, Доналд Съдърланд, Филип Джаксън, Силвия Хукс. Лентата е номинирана за 17 категории на различни кино фестивали и печели 13 от тях, включително за „Най-добър режисьор“ на Италианския синдикат на филмовите журналисти и за „Най-добър композитор“ за Енио Мориконе, на Европейските филмови награди.

5. „Свалки в облаците“ (I’m So Excited, Los amantes pasajeros) Режисьорът Педро Алмодовар ни представя една разнообразна група пасажери, пътуващи за Мексико Сити. Постепенно те разбират, че нещо не е наред и така поредният скучен полет ще се превърне в най-незабравимия полет със самолет. Освен режисьор Алмодовар е сценарист на лентата, в която участие взимат Хавиер Камара, Сесилия Рот, Антонио Бандерас и Пенелопе Крус. „Свалки в облаците“ е номиниран за „Най-добър режисьор“ и „Най-добра комедия“ на Европейските филмови награди.

6. „The Priest’s Children“ (Svecenikova djeca) “Svecenikova djeca“ е постановка, дело на Мате Матишица, написана още през 1999 г. След успехите си на театралната сцена, драматичната комедия е пресътворена и на кинолента от хърватския режисьор Винко Брешан. Филмът е номиниран за „Най-добра комедия“ на Европейските филмови награди, а печели в категорията „Най-добър актьор в поддържаща роля“ на филмовия фестивал в Пула и „Най-добър режисьор“ на фестивала в Солун.

7. „Краят на омагьосания кръг“ (The Broken Circle Breakdown) Музикалният филм разказва любовната история на Елиз и Дидие. Тя е собственик на студио за татуировки, той свири на банджо в блу-грас група. Любовта пламва в момента, в който погледите им се срещат, въпреки че двамата са коренно различни. Лентата е сред Официална селекция за наградата ЛУКС и успява да завоюва 10 отличия, сред които за „Най-добра актриса“ на Европейските филмови награди. Режисьорът Феликс ван Хрунинген пък печели призове от Берлинале 2013 и кинофестивала в Копенхаген.

8. „Oh Boy“ Главният герой, Нино, проваля поредната среща с красиво момиче, като се прави, че няма интерес към него. Освен това му отнемат шофьорската книжка, а банковата му сметка е почти празна и той няма пари дори за едно кафе. Може би днес на Нико просто не му е ден. А може би при него лошият късмет е ежедневие. Животът може да е труден, дори в него да не се случва кой знае какво. Лентата на германският режисьор Ян Оле Герстер печели 20 награди от различни филмови фестивали, сред които „Награда за младо немско кино“ и „Най-добър сценарий“ в Мюнхен 2012, „Най-добър немски филм“ в Олденбург 2012 и наградата на публиката в Талин 2012.

9. „Benvenuto Presidente“ (Welcome Mr. President) Сюжетът на италианската комедия разказва за живеещ в малко планинско селце човек, носещ името Джузепе Гарибалди , известен на всички като Пепино. Той е оптимистично настроен, обича риболова, държи на приятелите си и временно работи в местната библиотека. Един ден обаче, поради политическа грешка, е избран за президент. Режисьор на лентата е Рикардо Милани, номиниран за „Най-добра комедия“ на Европейските филмови награди.

10. „Цветът на хамелеона“ Режисьор на кинопродукцията е Емил Христов, оператор Крум Родригес. Лентата е екранизация по романа „Цинкограф“ на Владислав Тодоров, който е и сценарист на филма. Участват Руши Видинлиев, Ирена Милянкова, Руси Чанев, Самуел Финци, Деян Донков, Христо Гърбов. „Цветът на хамелеона“ е черна комедия-трилър, чието действие ни отвежда в страна, много напомняща за България по времето на нежните революции в Източна Европа. Маниакален конспиратор, в ролята Руши Видинлиев, създава свой фантомен отдел на тайните служби със собствена агентура и документация. Архивът на „частното“ ДС става пружина на напрегнат сюжет с трагикомични обрати, докато мистериозният му създател се опитва да „ужили“ МВР. Продукцията е отлична с Почетен диплом на кинофестивала в Солун 2012, номиниран е за „Откритие“ на Торонто 2012 и за „Бронзов кон“ Стокхолм 2012 и е удостоен със „Златна роза“ на Варна 2012. Официалната му премиера в България бе през април 2013.

Коментари

коментар(а)