СОЛЕНА ТОРТА „ПРЕСТЪПЛЕНИЕ“

2
Добави коментар
mm22
mm22

   Заради съставките и нямаше как да не подчертая какво кулинарно престъпление е това мое творение

   По коледните празници отворих цял сладкарски цех у дома:) Подарих на мои близки познати кутийка пълна с коледни лакомства, но се оказа, че снахичката им не обича изобщо сладко и всички те изразиха съжаление, че тя няма да може да си хапне сладко заедно с тях и ще стои отстрани само да гледа. Не ми оставаше друго освен да направя нещо соленичко и за нея за да бъде пълна радостта на всички, щом съм тръгнала да подражавам на Дядо Коледа, то поне да го правя както трябва

   Честно, хич ме няма в направата на солените изделия като соленки, крекери, солени пайове, просто защото не ми се хапват на мен самата и не съм се и опитвала да ги усъвършенствам. Този път обаче вложих всичко от себе си и се надявам да е бил добър резултата, защото още нямам отзиви Все пак обаче реших да споделя опита си с вас.

   Открих в книгата на Добрина Венкова „Соленки, сладкиши, кремове“ едно маслено тесто, което ми влезе в употреба в случая. От него направих освен тортата и солени пръчици с кашкавал, сирене и ким и солени фунийки с млечен пълнеж от жълтъци, крема сирене и краве масло. Тях ги опитахме, ала тортата не сме, но идеята си заслужава и ви я представям

   За блатовете на тортата и масленото тесто ви е нужно : 500гр. брашно, 2 яйца, 150 мл. прясно мляко, 1 пакет суха мая или 1/2 жива мая, 1 равна чаена лъжичка сол, щипка захар и 130гр. мас или маргарин.

   На снимките по-долу се виждат повече яйца, защото аз направих двойна доза, но принципът е следният:

   Пресявате си брашното, правите си кладенче, в него сипвате затопленото мляко, прибавяте яйцата, солта, захарта и маята и после започвате да бъркате по стените на кладенчето в кръг с лъжица, като през това време наливате отгоре топличката, разтопена свинска мас. Когато вече ви стане трудно да бъркате с лъжицата, доомесете с ръце, направете хубава гладка топка, боцнете и в средата една дупка с пръст, покрийте с влажна кърпа и оставете тестото да втаса. Когато дупката в средата на тестото започне да изчезва, то тогава тестото е готово за работа с него.

     

   Разделих тестото на еднакви шест топчета, които премесих и оставих отново да се отпуснат. От всяко едно топче с малко брашно под него и над него разточих тънки кори (около половин сантиметър и даже по-малко дебелина), които изрязах с помощта на ринг на хубави кръгчета, набодох ги прилично с вилица навсякъде и пекох до златисто в предварително загрята на 180 градуса фурна.

   Аз точа директно върху силкпатове, но може да се използва и хартия за печене, с помощта на която да се пренесе блата директно в тавата за печене. След като се извадят от фурната, блатовете са като тънки чупливи бисквити.

   Спокойно можете да си разточите всичките блатове наведнъж и после само да ги зареждате във фурната да се пекат.

     

    За пълнежа на тортата сложих в една тенжера един голям морков, два три средно големи картофа (на снимката моите са повече, но останалите бяха за децата да си хапнат), шепа грах и половин пилешки гърди с чаена лъжичка сол да се сварят. Тъй като обаче времето на сваряване на всеки един от продуктите е различно, периодично проверявах с вилица кое е готово и го вадех от тенджерата. Първо бяха картофите и моркова, веднага щом вилицата свободно взе да ги пробожда, после филето и накрая остана граха, който се оказа доста як

   Едно малко бурканче гъби нарязах на много ситно.

   Имах хубав салам от меките, от който нарязах пет шест парчета.

   Приготвих си и една консерва гъши пастет и две три майонези!!!! Ето защо нарекох тортата си „престъпление“

   

   И така първи блат намазан с тънак слой майонеза, застлан със салам, покрит отново с майонеза.

   Втори блат отгоре над салама, намазан с тънък слой майонеза, застлан с картофки, нарязани на ситно, покрити отново с малко майонеза.

   Трети блат пак майонеза, пилешко филе, майонеза Пилешкото наръсих обаче с малко черен пипер.

   Четвърти блат отново майонеза, грах и моркови, майонеза.

   Пети блат майонеза, накълцани мариновани гъби от буркан, майонеза.

   Последният блат НЕ намазах с мойонеза )))))))))))

   С него покрих, притиснах хубаво отгоре за да се слепят всички блатове с пълнежа между тях по-добре и измазах цялата торта отвън с гъши пастет.

   От страни облепих борда на тортата с парчета от сиренца за тост, в случая моето сирене беше гауда. Отгоре украсата е от печени орехови ядки и сварено яйце, чийто жълтък минах през цедка за да стане така финно натрошен, а белтъка нарязах на лентички за да оформя цвете.

     

   Свърши се най-накрая този пътепис на пръстъпника в кухнята Това беше и надявам се добре да е станала, защото блатовете са твърди и хрупкави, което значи, че им трябва време да омекнат от майонезата и влагата на останалите съставки в пълнежа на тортата.

   У дома престоя в хладилника една нощ покрита плътно със стреч фолио за свежо съхранение, за да не се напука и да почернее отгоре пастета. На другият ден видимо отвън всичко бе наред, ядките не позволяват на фолиото да развали дизайна на тортата отгоре и замина благополучно при мацката, която не яде сладки неща

   Надявам се да и се усладило това солено тортено престъпление!

   Ето я красавицата ми приятели

Да ви е сладко!