Защо се появяват белите петна по езика

1
Добави коментар
milk1
milk1

Грижите ли се добре за хигиената на устата си? Дори и да си мислите, че правите най-доброто, може би все пак имате малки пропуски. Нерядко хората се оплакват от бели линии или петна по езика. Най-честата причина за образуването им е дишането през устата.

Възможно е белият цвят да дава сигнал за други, по значими здравословни проблеми. Може би се касае за възпаление, наречено папили. Дехидратацията, лошата устна хигиена, пушенето и алкохола, високата температура, хранителните алергии, сифилис са най-честите причини за покриването на езика с белия слой.

Ако усещате устата си по-суха от нормалното, дали това не е следствие от лекарствата, които започнахте преди седмица? Хубаво е да пиете колкото се може повече вода и да се грижите за устната си хигиена.

Ако не покривате нито един от тези отговори, може да се вписвате при онези, заболели от гъбична инфекция. Тя може да подсказва за гнойна инфекция в устната кухина. Често се появява заради приема на антибиотици и се среща както при възрастни, така и при бебета.

Болните от диабет, астма и такива със слаба имунна система са в пъти по-податливи на млечницата (кандидоза) или друга гъбична инфекция, тъй като имунитета им не може да се бори с инфекцията.

Ако имате бели петна по езика, значи имате левкоплакия. Задължително е да внимавате, тъй като е твърде вероятно да доведе до рак на устната лигавица. Най-често се наблюдава при пушачите.

Как се лекува побелелият език?

Започнете с устната хигиена. Мийте зъбите два пъти на ден и плакнете с вода за уста. Не бива да пропускате почистването на езика, както и почистването на междузъбните пространства с конец за зъби. До лечение се стига, когато се установи причината за това състояние.

При положение, че лекарят ви каже, че страдате от млечница или друга гъбична инфекция на устната кухина, освен лечението, което ще ви бъде назначено е хубаво да консумирате определени продукти, които намаляват този процес. Хапвайте натурално кисело мляко и чесън. Те са враг на кандидата.

Помнете – видите ли белезникавите петна по езика, веднага посетете лекар!

Снимка: ezine.bg Автор: Stefi

Защо се появяват белите петна по езикаРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)