Как да се предпазим от грип и вируси

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Обикновено критични за България са зимните месеци. Грипни епидемии се наблюдават най-вече в периода януари-февруари. Заразяването с грип е най-опасно за млади хора (деца до 14 години) и възрастни хора (след 50г.). Разбира се като вирусна инфекция не е изключено и хората в активна възраст да имат трайни последствия от прекарването на зимния грип, но по неписано правило хората в активна възраст имат по-добър имунитет.

Защо грипът е опасен

Преди всичко трябва да знаем, че вируса на грип се разпространява по въздушен път. Едно кихане или кашляне може да означава, че ние вече сме зарази. Това прави борбата с вируса на грип много трудна и често прераства в епидемии. Самия вирус на грип (стандартните щамове) не водят до наличие на заболявания. Вирусните частици попаднали в организма се размножават и го напускат. При напускането е възможно да унищожат клетката. Опасността обаче се крие след напускането на вируса, защото имунната система на човек е срината и организма му е идеален гостоприемни на различни други бактерии и вируси, някои, от които могат да се окажат патогенни (смъртносни).

Грип как да го разпознаем

Обикновено всеки грип започва с начални симптоми на настинка, които обаче много бързо се обострят следвани от диария и повръщане, които силно обезводняват организма. Постъпването в инфекциозното звено на местната болница е задължително за да получи болния адекватно лечение в изолирана среда. Така е най-добре за него и близките му, пише tq-jenata.com. Други симптоми, които се наблюдават това е повишената температура, втрисане, бърза умора, болки в мускулите и очите.

Как да се предпазим

Както вече споменахме по-горе вируса на грип е много инфекциозен и се разпространява чрез въздуха, което прави почти невъзможно защитата от него. Все пак с няколко прости правила може да повишим процента на сигурност на нас и нашите близки и да сме малко по-спокойни, че няма да се заразим с грип.

Ваксина

В световен мащаб това е най-сигурният начин за защита от вирус. В България се практикува ваксинирането през последните есенни седмици. Като поставянето на ваксината предпазва организма ни от грип през цялата зима. Все пак е добре да знаете, че в България ваксинирането е доброволно и то се прави за най-често срещаните вируси на грип и техните щамове. Въпреки това хората с поставени ваксини са много по-устойчиви на нови щамове грип, които почти ежегодно се появяват у нас.

Избягване на тълпите

Ако не сте си поставили ваксина на време, може би това е един от най-добрите методи да стоите на далеч от източници на грип. В една голяма тълпа от 50 души е достатъчно да има само един носител на вируса на грип, за да бъдат всички останали заразени. Ето и едно от най-простите обяснения, защо почти всяка година имаме епидемия от грип.

Предпазване с други методи

Има редица други мерки, които може да предприемем, за да повишим устойчивостта на организма ни. Един от тях е допълнителното приемане на витамини и минерали през зимните месеци, така ще се предпазим не само от грип, но ще сме и по устойчиви на настинка.

Каляването на организма през летните месеци също създава по-силна имунна система, която да се бори успешно с навлезлите вируси на грип. Каляването спомага за по-ведър дух и не на последно място по-добро физическо състояние на организма.

Пиенето на различни видове топъл чай също могат да помогнат. Тука е добре да имате в предвид, че ако пиете чай за отслабване, зелен или черен чай е добре временно да се ограничите от това си деяние.