Как по-бързо да се сдобиете с бебе

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Все повече двойки имат репродуктивни проблеми, а тенденцията в световен план е те да се увеличават. Трудно е да се изясни точно какви са причините. Според лекарите става въпрос за съвкупност от редица фактори – замърсена околна среда, нездравословен начин на живот, прекарани заболявания, генетична обремененост.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall – цени от 1 до 4 лева

Ако решите, че ви е време за бебе, но очакваният резултат не се получава през първите месеци, не се отчайвайте. И не позволявайте разочарованието да внесе напрежение във връзката с партньора. Статистиката сочи, че на жените около 25-годишна възраст са им необходими средно 5 месеца да заченат. С възрастта този период се увеличава. Ако сте на 30 и опитите да се сдобиете с бебе не дават резултат цяла година, непременно потърсете лекарска помощ.

Гинеколозите обръщат внимание на някои особености и дават съвети за по-бързо зачеване.

Ако сте вземали орални контрацептиви за предпазване от нежелана бременност, след като ги спрете, е необходимо да мине поне един месец, за да се възстанови възможността за зачеване. Не пушете и не пийте алкохол, намалете кафето – всичко това влияе на шансовете за забременяване. В случай че мъжът употребява хормонални препарати за по-ефективно увеличаване на мускулната маса, трябва да преустанови използването им, щом иска да стане татко. Те влияят негативно на производството на здрави сперматозоиди.

Овулацията е плодовитият период на жената, който не бива да се пропуска. Можете да изчислите точно кога настъпва на базата на индивидуалния ви менструален календар от предишната година. Извадете от най-продължителния си цикъл 11 дни, а от най-краткия – 18. Получените цифри определят края и началото на периода. Например ако най-дългият цикъл е бил 29 дни, а най-късият – 25, то забременяването е най-вероятно между 7-ия и 18-ия ден. В аптеките се предлагат различни тестове за овулация, подобни на тестовете за бременност. Те се правят с урина или слюнка.

Положителният резултат означава, че овулацията ще настъпи в рамките на 24 часа. Ако искате дете, в този период е желателно половите ви контакти да бъдат всекидневни. Правете любов и преди овулация – за разлика от яйцеклетката, която живее само 24 часа, сперматозоидите оцеляват в женския организъм между 3 и 5 дни. Т.е. по време на овулацията, когато яйцеклетката се отдели, вече ще има готов материал, който може да я оплоди.

Позата има значение. Лекарите твърдят, че при всяка сексуална поза може да настъпи бременност. Все пак при някои шансът е по-голям. Например при мисионерската, при която мъжът е отгоре, се осигурява най-дълбоко проникване и възможност за сперматозоидите най-бързо да достигнат до шийката на матката. След края на акта гинеколозите съветват жените да не бързат да стават, а да останат легнали още 15-20 минути с вдигнати върху възглавници крака. По този начин сперматозоидите по-лесно могат да намерят пътя към яйцеклетката. Т.нар. кучешка поза също дава голяма възможност за дълбочина на проникване.

Имайте предвид, че на способността на зачатие влияе и температурата. Не правете опити да забременеете в гореща вана – високата температура и влажност не са най-добрите условия за бъдещата майка.

Хранете се балансирано и следете хормоните си – необходимо е и двамата партньори да се придържат към меню, богато на витамини и антиоксиданти. Избягвайте морските дарове. Всяко отклонение от нормалното телесно тегло се отразява на хормоналния баланс, който определя регулярността на месечния цикъл. В аптеките се предлагат витамини за зачеване – те са специално създадени за повишаване на мъжката и женската плодовитост. Съдържат няколко съществени съставки, необходими на репродуктивните органи, за да функционират правилно. Една от тях е фолиевата киселина, която намалява риска от евентуални вродени дефекти на бебето и спомага за нормалното му развитие във вътреутробния период. Допълнителният прием на омега 3 мастни киселини подхранва организма на майката и спомага за правилното формиране на мозъка и зрението на бебето.

Душевното равновесие е от решаващо значение в периода на зачеване. Запишете се на гимнастика или курсове по йога, прекарвайте повече време сред природата или у дома, отдавайки се на любимите си занимания. Наслаждавайте се на отношенията с вашия партньор, грижете се за здравето си и очаквайте щастливия момент.

ТАТЯНА EНEВА

Всичко за семейството

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти