Ламинат без фаска или може би ламинат с фаска ?

1
Добави коментар
parketilazur

Тези, които трябва да купуват ламинат , често си задават този въпрос. Какво да знаем за тези видове ламинати ?
Никой не се съмнява, че ламинат с фаска изглежда много по-естетически от ламинат без скосявания.
Един основен недостатък на ламината без фаска е, че колко и добро качество като клас на износване да има, почти винаги между отделните ламели има, макар и линийки.
Ламинат с фаска няма този недостатък. Напротив, подчертава се мястото на фаската – не се налага да се опитва да се скрие. Поради това, ламинат с фаски не са и не изглеждат като евтино покритие на пода, те са най-близко до най-скъпите видове паркетни естествени дъски, които в повечето случаи са със заоблени ръбове.
Съвременните тенденции показват впечатляващ ръст в продажбите на ламинат с фаска както в Европа, и в България и в частност София. Но често купувача е объркан и е в плен на предразсъдъците: какво ще стане ако във фаската се натрупват прах и мръсотия, че местата на сглобката ще бъдат изложени на влага и т.н.
Какво може да се опонира на това?
Първо, технологията и инструментите за почистване на къщата се е променила до голяма степет през последните пет, десет години – едва ли някой все още мете пода с метла или използва ръчна прахосмукачка.
На второ място, устойчивостта на влага на ламината зависи главно от качеството на плочите и начина на защита сглобките.
Мястото на сглобка на ламинат без фаска е защитено по никакъв начин – начина на заключване е решен така, че влагата на практика няма никакъв шанс да проникне между сглобките на ламината.
Въпреки това, тази декларация е валидна само за висококачествен ламиниран паркет, с добра геометрия на дъските.
Грапавостта на свързването, или широчината на сглобката, която е видима при най- горния слой на ламелата, превишаваща 0.1 mm води до проникване на влага в основният слой на плочата на ламината. Това рано или късно ще доведе до раздуване на ламелата в близост до сглобката. Така нареченото парафинирано импрегниране сглобките също няма да ви спаси от голям проблем – ако вашият апартамент е наводнен, когато не сте у дома.
При ламинатите с фаска, самата фаска конструктивно може да бъде защитена по един от двата метода: прост и евтин начин – най- горният слой на самата фаска е в цвят, близък до декора на ламината. Качеството и трайността на покритието при този метод зависи изцяло от качеството на боята. Освен това, боята може да има различна повърхностна структура – може да бъде повече или по-малко релефна в сравнение със структурата на видимата повърхност на ламината.
По-скъпият начин е обработката със специални филми. В този случай, цвета на филма може да бъде напълно съответстващ на цвета на декора. Тези филмови покрития са произведени при температури над 250 ° С, след което скосяването формира доста издръжлив повърхностен слой с текстура, която е най-близо до най- горната повърхност ламинат.