Фастфудът уврежда мозъка

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Плъховете, на които била давана такава храна, получавали възпаление на хипокампа – област от мозъка, която е свързана с пространствената памет. В продължение на седмица група плъхове биха хранена с мазнини и захар и в резултат паметта им рязко се влошила, разказва изданието Medical Xpress.

Друга група гризачи в продължение също на една седмица била държана на по-здравословна диета, но пък била поена с напитки с високо съдържание на захар. При тях когнитивните способности също се влошили. При това процесът се оказал необратим – дори след преминаването към здравословна храна мозъкът на плъховете не могъл да възстанови предишните си способности в пълен обем.

Ръководителката на проекта проф. Маргарет Морис твърди, че същото се получава и с човешкия организъм при използването на фастфуд. Тя подчертава, че досега на науката не е било известно отрицателното въздействие на този вид храна върху мозъка – знаело се въздействието изобщо върху организма. При това разрушителното действие на фастфуда протичало много бързо, което било учудващо за учените, допълват от БГНЕС.