Ернестина Шинова: Заплашваха и мен, и Андрей!

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Актрисата Ернестина Шинова е позната от редица хитови филми и телевизионни предавания. Тя е завършила ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на Любомир Кабакчиев. Специализирала е актьорско майсторство в Рим, Италия -„Belle Arti”. Преди 2 години получава награда за най-добра женска роля от Съюза на българските филмови дейци и Национален филмов център за филма „Хиндемит”, с режисьор Андрей Слабаков за ролите на г-жа Х и г-жа У. Същото заглавие печели награда и през 2008 г. за най-добра женска роля – ”Златна роза”, Варна. През тази година половинката на Андрей Слабаков се изяви и в хитовия български сериал “Столичани в повече”. Както се знае, тя участва успешно в тв предаването “Комиците”, както и в две театрални постановки – “Работно време” и “Влизай, без да чукаш”.Поводът да разговаряме с Ернестина са нападките и обидите, които тя е получила в интернет пространството след участието й в протестите.
– Ернестина, какви заплахи получихте в интернет? Какъв беше поводът за тях и продължават ли все още?
– Това е история около февруарските протести, тъй като Андрей се афишира по някакъв начин. И не че той се афишира, но всички телевизии го показаха как оказва първа помощ на ранен от полицията човек.

– И какво ви казваха все пак?
– Нима искате да ги цитирам ли?!…

– Както прецените…
– Това ще е много непристойно, защото такива цинични думи аз не мога да изрека, камо ли ги да преповторя!

– Разбрахте ли все пак защо ви заплашват?
– Ами те заплашваха мен, но и Андрей.

– Вие през февруари бяхте заедно на протеста?
– Аз съм била на протест, когато не съм имала представление и това беше по повод увеличените ми сметки за ток. Това беше всичко. И понеже Андрей имаше смелостта да направи Кръгла маса и да събере всички протестиращи, които поставиха някакви искания към правителството, затова обществото реагира по този начин. Андрей не иска да е лидер или водач – той просто е един от протестиращите!

– Защо не участвате в следващите протести?
– Още тогава заявих, че повече никой няма да ме види на барикадите, защото очевидно някои хора искат да ни забранят да се явяваме на протестите и да казваме какво мислим. Толкова кал се излива върху хора като нас, които казват каквото мислят, че ние няма повече да казваме нищо на обществени места!

– За този кризисен момент от живота ви – толкова. Кажете ми сега какво правите? Снимате ли? Играете ли в театъра?
– Ами “Комиците” си вървят, играя в две представления, и така… Нищо интересно. Готвим се за коледните празници.

– Дъщеря ви беше абитуриентка тази година. Кандидатства ли?
– Не. Тя има амбиция към медицината и трябва по-специална подготовка.

– Доколкото знам от Андрей, тя искала да стане… патоанатом?!
– Тя трябва първо да завърши медицина и след това да се профилира в каквато и да е специалност. Може и патоанатомия.

– А Андрей докъде стигна с проекта си за филма “Калоян”?
– О, той се занимава с какви ли не организационни неща. Такъв исторически филм в България не е правен отпреди 20 години и повече, защото това е едно скъпо упражнение, над което той се поти денонощно.
Търсят се и чуждестранни спонсори, тъй като подобна продукция струва много пари.

Блиц-интервю на Александрина РОКАНОВА