Падат ограниченията за работа на българи и румънци в ЕС

2
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

От днес отпадат ограниченията пред българите и румънците на европейския трудов пазар. Договорите на България и Румъния за присъединяване към ЕС даваха право на старите 15 държави членки на Съюза да наложат ограничения за срок от не повече от 7 години пред достъпа на граждани на България и Румъния до трудовите им пазари.

Перспективата, че гражданите на България и Румъния ще се конкурират свободно на пазарите на труда с местните работници се посреща с безпокойство в някои страни членки. Страховете, че бедните имигранти от Източна Европа може да се превърнат в бреме за социалните системи на някои страни членки, се оказаха най-силни във Великобритания, където от днес гражданите на ЕС, които търсят работа в Обединеното кралство няма да имат право на помощи за безработни през първите три месеца от престоя си.

Ако не успеят да докажат, че имат реални шансове да си намерят работа, безработните чужденци ще бъдат изпращани обратно в страните си. Няма да има масова имиграция на румънци и българи във Великобритания, след като от днес паднат ограниченията пред тях за навлизане в британския трудов пазар, заяви държавният министър по въпросите на имиграцията Марк Харпър, цитиран от британския в. “Гардиън”.

Според мнозина експерти обаче страхът от наплива на българи и румънци е силно преувеличен. Внимателният анализ на статистическите данни за броя на пристигналите  граждани от тези две страни показва точно обратното. Със своя труд те  допринасят за повишаването на благосъстоянието на държавите, в които  емигрират, включително облекчават тежката демографска криза там.  Основният губещ от преместването им са техните родни страни – България и  Румъния, които се лишават от младо, динамично и талантливо население.

В днешния си брой вестник “Индипендънт” също пише, че масовата имиграция на българи и румънци е малко вероятна.Над три милиона българи и румънци вече са напуснали родината си и са се установили в части на Европа, където намират по-добри перспективи за работа. И те няма да дойдат във Великобритания.Българите и румънците отдавна имат неограничен достъп до трудовия пазар на 19 европейски държави. Това прави малко вероятно масовата имиграция.