Изборен туризъм и сигнали за нарушения в цялата страна « ЗЕЛЕНИТЕ

23
Добави коментар
ak4ilev
ak4ilev

Mediapool съобщава обобщени данни за „изборен туризъм и нарушения на изборния закон в цялата страна:

Автобуси с гласоподаватели от Враца, Стара Загора, София, Козлодуй и село Ваклиново, община Сатовча, пристигат в Перник, съобщиха от неправителствените организации, наблюдаващи изборите. Хората в автобусите са заявили, че искат да упражнят правото си на вот с удостоверение за гласуване на друго място.
Подадените за това сигнали се проверяват от Районната избирателна комисия в Перник.
14 души от Видин са задържани в село Липница, Врачанско, при опит да гласуват с фалшиви удостоверения за гласуване на друго място. По сигнали на членове на секционни избирателни комисии, постъпили в РИК, в Кърджалийско е имало опити за двойно гласуване. Става дума за избиратели, които са заличени от списъците за гласуване, защото са подали заявления в МВнР, че ще гласуват в Турция.

От РИК в Русе напомниха на секционните избирателни комисии да мокрят печатите на удостоверенията за гласуване на друго място, за да се пресекат евентуалните измами с прекопирани документи, съобщи председателят на РИК Милена Хинкова. Такава практика вече е засечена не на едно място.
По думите на Хинкова в Русенско и особено в района на град Бяла има стотици екскурзианти от Търговище, Попово и Горна Оряховица. В малкото селце Ботров край река Янтра дори свършили страниците в протокола за гласуващите от други населени места. Указанията са, че ако бъде установен фалшив документ, веднага да се уведомява полицията, прокуратурата и служба ГРАО.

Двама мъже са задържани в Кирково, защото купували гласове срещу хранителни продукти. Подаден бе сигнал, че в секция в община Джебел се говори само на турски език, но той бе опроверган след проверка от ЦИК.

Застъпници и изборни организатори поискаха засилена полицейска охрана в бургаския квартал Победа, където ромски семейства са извозвани с микробуси и таксита до избирателните секции.

Акт за административно нарушение ще бъде съставен на председател на секционна избирателна комисия във Варна. Социален работник в дом за възрастни хора въвеждал в тъмната стаичка шестима възрастни хора, като им казвал за кого да гласуват. Според районната комисия във Варна това е най-същественото нарушение.

Три досъдебни производства с обвинение за купуване на гласове е образувала прокуратурата в началото на изборния ден. Две от тях са по сигнали от Лом и Мездра. От началото на изборния ден до 11 часа в МВР са постъпили 67 сигнала за нарушения на изборния процес.

Re:TV също изнесе потресаващи кадри, показващи безкрупулно купуване на гласове.

Дневник прави обобщение на нарушенията.

За подобни нарушения съобщават застъпниците на ЗЕЛЕНИТЕ в Стара Загора, Смолян, Омуртаг, Благоевградско и Бургас.

Кандидатите на ЗЕЛЕНИТЕ още веднъж призовават своите симпатизанти да не оставят гласуването за последния момент, тъй като има голям риск да намерят секциите затворени.
Все още не разполагаме с точни данни за гласовете за ЗЕЛЕНИТЕ, но е важно да постигнем още по-голяма мобилизация до края на деня – за да имаме повод за усмивки тази вечер!

Етикети: Зелените, Избори 2009, изборни нарушения, Парламентарни избори

Публикувано на 05.07.2009 в 16:54 в категории Новини, Топ новини – общи. Можете да следите коментарите по тази публикация чрез RSS 2.0 хранилката.

Коментарите, pingback и trackback са забранени.