Кои са симптомите на Уртикарията и как да я разпознаем?

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Уртикарията е заболяване, което протича с два симптома -уртики и сърбеж. Провокира се от много фактори и протича по различен начин в зависимост от причината за възникването й.

За остра се смята уртикарията, която протича за по-малко от 6 седмици. Това е най-честата уртикария. Спонтанно излекуване се наблюдава при 95% от хората. Симптомите при хроничната уртикария продължават повече от 6 седмици. Тя се получава от много фактори:

Храни – тук се включват най-често соев протеин, морски дарове, мляко, ядки и др.
Медикаменти – доказани лекаства причиняващи уртикария са някои медикаменти за лечение на диабет, нестероидни противовъзпалителни, антиконвулсанти, антимикотици, антибиотици (пеницилин), аналгетици, хинин и др.
Вирусни, бактериални и микотични инфекции;
Придружаващи заболявания – хепатит, тиреотоксикоза и др. ;
Хормонални промени.

При пристъп на уртикария се наблюдават т.нар уртики по тялото. Това представляват зачервени обривни единици които са леко надигнати над околната кожа, оградени от зачервен вал. Те се наблюдават най-често при ужилване от коприва.

Обривът се характеризира най-често с бързопреходност и чувство за сърбеж и парене, което съпътства уртиките.

В по-тежки случаи се наблюдава и ангиоедем. За разлика от уртиките, той се наблюдава по лигавиците на устните и ларинкса (където може да предизвика задушаване и смърт). След поставяне на диагнозата уртикария е необходимо да се спазва строг режим по отношение на откритите провокиращи фактори. Това включва избягване на някои видове храни, медикаменти и др./News359

Париж/Франция