3 януари: Роден е чаровникът със смело сърце Мел Гибсън

1
Добави коментар
agroplovdiv
agroplovdiv

Един от чаровниците на американското кино – Мел Гибсън – е роден на 3 януари 1956 година. Известен американски актьор, режисьор и продуцент, който покори феновете си с най-известните си роли от „Смъртоносно оръжие” и „Смело сърце” и с режисурата на скандалния филм „Страстите Христови”.

3 януари: Роден е чаровникът със смело сърце Мел Гибсън

Въпреки че много хора си мислят, че Мел Гибсън е австралиец, той е роден в Ню Йорк, в семейството на ирландски католици. Там той е шестото дете от общо 11 в семейството на Хътън и Ан Гибсън. Едва през 1968 година семейството му се премества в Сидни, Австралия, където Мел получана и своя така чаровен австралийски акцент. Тогава актьорът е една на 12 години.

Външността на актьора му помага да си спечели много почитателки, но след дебюта му през 1976г. в „Летен град”, талантът му бива признат и от критиците.
Въпреки че първоначално се насочва към журналистиката, бъдещата звезда прихваща актьорската треска, когато завършва гимназия и се записва в Националния институт по драматични изкуства в Сидни. В началото страда от нещо, което описва като „разкъсващи болки от сценичната треска”, която той успява да преодолее сравнително бързо.

До 1979 г. Мел успява да демонстрира своя многостранен талант. В драмата „Тим” 22-годишния тогава актьор печели за превъплъщението в образа на умствено изостанал мъж наградата ”Sammy”, една от най-престижните в австралийската развлекателна индустрия.

Мел Гибсън в „Смело сърце“

Нискобюджетното фентъзи на Джордж Милър „Лудият Макс“ е дебютът на актьора в голямото кино и е всъщност филмът, който го изстрелва на върха. Интересното е, че Мел се явява на кастинга, след като предишната вечер се е напил и предизвиква побой в местния бар. Отива на пробните снимки твърде „разкрасен“, но пък печели ролята. Може би се харесва на продуцентите и режисьорите, най-вече с неговия непукизъм. В „Лудият Макс“, в който Мел е постапокалиптичното ченге и тогава е твърде млад, се справя блестящо пресъздавайки образа на невероятен „прихващач“, на пътните престъпници. Краят на филма е мрачен, но това не пречи на Джордж Милър да призове „Лудият Мел“ за още два, доста по-успешни филма под името „Mad Max“.
Гибсън достига до световна слава, след като снима „Лудият Макс 2” през 1981 г., едно от малкото продължения, които са по-добри от първата част.

След третата част на „Лудият Макс”, актьорът си взима двугодишна почивка, но само за да се появи отново в хитовия филм „Смъртоносно оръжие”. Той играе Мартин Ригс, своенравно ченге, все още не преживяло загубата на съпругата си. Ролята го утвърждава като една от водещите холивудски екшън звезди.

В началото на 90-те Гибсън основава ICON Productions и през 1993г. прави режисьорския си дебют с „Човекът без лица”. Филмът го представя като зле обгорял учител, пазещ своята тайна, но не постига финансов успех, въпреки че е смятан за много добър опит за начинаещ режисьор. Мел се справя много по-добре през 1994г. когато се събира с Ричард Донър, за да заснеме „Маверик”. След само една година талантът му на актьор, режисьор и продуцент най-после жъне дългоочакваните плодове.

Мел

През 1995 г. той ”окупира” ”Оскар”-ите с филма „Смело сърце”, епическа история на шотландския водач от 13 век Уилям Уолъс и опита му да изгради независима държава.

През 2004 г. се завръща на режисьорския стол със скандалния филм „Страстите Христови”. Със скромния бюджет от 25 милиона долара, лични пари на актьора, религиозната драма предизвиква много обвинения в антисемитизъм. Въпреки дебатите около филма, както и факта, че целият диалог е на латински и арамейски, вложенията се изплащат само през първия ден на екран.

Мел Гибсън има един дълъг брак зад гърба си и седем деца от Робин Гибсън, предишната му съпруга, с която бяха заедно 29 години. След нея той заживя с рускинята Оксана Григориева, от която има още едно дете.

Актьорът отново стъпва зад камерата през 2006 г. в историята за маите „Апокалипто” В същото време има планове да наппави и филм за Холокоста.
Преди няколко години той беше арестуван за шофиране в нетрезво състояние и по време на ареста направи антисемитски коментари, което за малко отне ореоло от главата му.
През миналата година големият актьор посети България, за да участва във филма „Непобедимите 3”.