Мехмед Дикме: Стана ми тежко от прегръдката на Местан и Станишев

1
Добави коментар
region.burgas
region.burgas

В ДПС идеологията беше сменена от схемите, заяви в студиото на „Тази събота” по bTV бившият земеделски министър и член на ръководството на ДПС Мехмед Дикме. Според него над 90 процента от хората, които са участвали в създаването на движението, вече не са в структурите.

Стана ми тежко от прегръдката на Местан и Станишев, призна Дикме. Възродителният процес се правеше и от много турци, които бяха на възлови позиции, допълни той.

С връщането във властта на възродителите, на бившите партийни ръководители и техните деца било свързано и неговото напускане на ДПС. Според него това предизвиквало страх в душите на обикновени турци у нас.

Случаят с Бисеров не е последното, доста интересни имена се очаква още да излязат, предрече Дикме.

И тук идва въпросът за принципа на определяне на народните представители. Е, тези хора, които сега са обвиняеми, са елита на турците и помаците в България, реторично попита бившият сред първите в ДПС. Според него 90 процента от турците и помаците подкрепят движението, но вина за това имали и другите политически формации, които тотално абдикирали от решаването на проблемите на тази общност.

Той опроверга казаното от Велислава Дърева по-рано в предаването, че ДПС дава възможност за развитие на младите си кадри. Тази възможност давала Турция чрез ДПС.

„За Доган има много хубави и лоши неща. Хубав или лош, трябва да му се признае, че има историческа роля преходът да бъде безкръвен”, бе категоричен Дикме. Според него обаче трябва да се подчертае и ролята на българското общество за това. Той си спомни, че българи са им носили чай по време на първия протест за връщането на имената. А хората, които в момента са в върхушката на ДПС по това време са си пиели ракията на топло.

Пред водещия Антон Хекимян Мехмед Дикме бе категоричен, че един човек решава всичко в ДПС и това е този, който „седи в Бояна”.

Като илюстрация за това, че схемите са сменили идеологията, той цитира мисъл на Доган, която дословно си записал в тефтерчето: „Уважаеми дами и господа, властта е пари, а парите е власт, така че парите са голяма работа, уважаеми дами и господа.”