Зеленчукови сокове за есенно пречистване на организма

1
Добави коментар
milk1
milk1

В навечерието на мразовитите месеци градината на село все още предлага изобилие от зеленчуци, които могат да ни помогнат в превантивната битка срещу страшните настинки и грипни заболявания, дебнещи зад всеки ъгъл. Сега е моментът да подсилим имунната си система и да я настроим за суровите метеорологични условия, които ни очакват занапред. За целта можем да се доверим напълно на прясно изцедените сокове.

Фрешовете дават куп ползи и имат един-единствен недостатък – трябва да се пият веднага,докато са пресни и пазят в себе си витамините и минералите. Причината е, че заради реакции с въздуха се окисляват за по-малко от 5 минути и губят от лечебните си свойства.

Правят се от узрели и дори презрели зеленчуци и след консумация устата трябва да се жабури за няколко секунди с топла вода. Феновете на слако-кисело-солените смеси могат да си правят комбинации между плодове и зеленчуци, за да доставят на организма си ударна доза от енергия. Плодовете не позволяват да се разболеем, а ако случайно това се случи зеленчуците веднага започват процеса на възстановяване. Зеленчуковите отвари съдържат в себе си аминокиселини, минерални соли, витамини и ензими. Повечето зеленчукови сокове имат малко странен, стипчив и дори леко неприятен вкус, което ги прави трудно поносими за повечето хора. Затова е добре да се изготвят само от единични видове. Тоест, ако ти се пие доматен сок, изцеди само домати без да добавяш примеси. В противен случай може да се получи неприятна комбинация. Но пък и не е лошо да експериментираш. Току виж си нацелила невероятно вкусна рецепта.

Консумацията им трябва да започне не по-рано от 8 сутринта и трябва да приключи не по-късно от 20 часа вечерта. Всяка доза трябва да е равна на 300 милилитра. Предозирането няма да те застрахова напълно и може да ти докара чувство на дискомфорт и тежест. Пресните сосове борят умората, анемичните състояния, дори лошото настроение. Голяма част от зеленчуците влияят положително на изопнатата нервна система и пречистват филтриращите органи като бъбреци и черен дроб например. Имат способността да премахват лошия холестерол от кръвта. Някои от зеленчуците като доматите, например, съдържат естествени киселини, които избелват зъбите и при редовно пиене ще се сдобиеш с блестяща усмивка. „Течната салата“, както някои наричат зеленчуковите фрешове има и обезболяваш ефект. Тя лекува инфекции на дихателните пътища и е особено полезна в периодите на сенни хреми и простуда.

 

Снимка: www.cravelocal.com Автор: Dani

Зеленчукови сокове за есенно пречистване на организмаРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)