Вили Ватева: Лора Виденлиева плати 1 милион на мъжа ми Владимир Грашнов, за да се ожени за нея!

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Величка /Вили/ Ватева е втората съпруга на покойния бизнесмен и бивш шеф на “Мобилтел” Владимир Грашнов. Завършва международен туризъм – първите курсове на “Балкантурист” във Варна. Започва работа в хотел “Рила” като администратор. Изкарва 10 години в системата на “Балкантурист” и 10 – в авиокомпания “Балкан”. След това заминава с Владимир Грашнов за Либия, където е секретар в Търговския отдел на българското посолство. След развода с Владо прави фирма за мода и шоубизнес, участва в създаването на дамски бизнес клуб “Етерна”, мениджър е на хотел “Замък Хранков”. През 2001 г. създава собствена туристическа агенция “ENG TRAVEL”. С днешна дата бизнесдамата е преместила дейността си в Рим, където се занимава и с мода. Живее с приятеля си в малък курорт до италианската столица. Единствено пред “ШОУ” Вили Ватева разказва истината за своя живот с Владимир Грашнов, за скандалния им развод и за другите му две съпруги – Бранимира Антонова и Лора Виденлиева!
– Вили, как Владимир Грашнов влезе в живота ти?
– Срещнах се с Владо в общи компании. Живеех в центъра на София. Още от ученическите години се познавам и с Иван Славков, и с всички известни имена… След време работех в грандхотел “София” на телекса. Познавах много хора. От това време познавам и Лора /Виденлиева – б. а./. След това започнах работа в авиокомпания „Балкан”.

Дълги години не бях се срещала с Грашнов. Една вечер чух, че Богдана Карадочева с Емил пеят в Новотела и помолих един мой добър приятел – Кольо Петров, технически директор в “Кореком”, да ме заведе. Тогава, през 80-те години, се срещнахме отново с Владо. Станахме приятели. Аз работех на фришопа на летището и бях омъжена за първия си мъж, който беше митничар и следваше финанси. След това отиде в “Агромашинимпекс” и когато след дълги години стана генерален директор, ние вече бяхме разведени. Разведохме се по взаимно съгласие, но непрекъснато сме били заедно заради детето.

Дори пак щяхме да се оженим, но се появи Владо…

След като се срещнахме с Грашнов в Новотела, започнах по-често да ходя във вилата на Емил Димитров и Мариета в “Княжево”. Бяхме близки с Мариета. Връзката ми с Владо започна точно там. Един ден нещо съм била ядосана, отидох при тях на вилата. Като съм пристигала, спирачките на колата ми изскърцали нервно и Мариета казала на Владо: “Това е Душата! /тя така ми викаше./ Вили идва, не може да е друг!”. Тогава точно се бях развела с първия си съпруг, но, както ти казах, се чудих дали да не се върна при него заради детето… Като влязох, Мариета продължи към Владо: “Грашновче, Вили е в депресия, поверявам ти я, да не се разделяш с нея оттук-нататък!”. Така и стана. Излизайки тогава от тях, Владо ме заведе в “Кемпински” на “Панорама”-та и вече не се отдели от мен. Като се прибрах вкъщи, до сутринта ме държа на телефона да си говорим. Следващият месец протече по същия начин – излизахме някъде, прибирахме се и цяла нощ до сутринта си говорехме по телефона…

– Неговото семейство как те прие? Нали са били от голямото “добро утро”?
– Баща му – Марин Грашнов, от пръв поглед ме хареса и веднага ни покани на вечеря – на… качамак! Чувала бях колко е страшен, бивш строителен министър! Нищо подобно – много приятен и мил човек! А майка му беше шефка на вътрешната аптека на Правителствена болница,

единствено тя даваше лекарства за Тодор Живков

На вечерята бяха Милко Балев, много от соцвеличията. Владо се учуди, защото баща му за пръв път канеше негова приятелка на вечеря. Станахме неразделни. Всеки петък взимаха сина ми у тях. Така минаха месец, два… Една вечер Владо ми каза: “Майка ми каза да си доведа жената!”. Като отидох у тях за пръв път, се запознах с дъщеря му Мария от първата му съпруга Бранимира /Антонова – б. а./. Едно прекрасно дете, но толкова зле изглеждаше! Помолих Владо да я взема да я разходя малко. Заведох я в “ДетМаг”, купих й дрешки, бельо, какво ли не, и една голяма кукла, колкото нея голяма! Като я върнах вкъщи, майка му вика: “Ама, защо, ние имаме пари!”. Мисля си: “Имате пари, но…” – детето точно със скъсани гащи беше!

– Как Владо Грашнов ти предложи брак?
– Един уикенд ме покани да отидем на морето и ме заведе в грандхотел “Варна”. На втората вечер ми предложи брак. Предварително беше казал на сервитьорите – масата беше украсена със свещници, с цветя и като ни сипаха питието в чашите, Владо ме попита: “Нали, дарлинг?!”. Аз му отговорих: “Нали!”. Като се качвахме в стаята, в асансьора срещнахме Борето Дионисиев, който тогава беше известен журналист. Той каза, че отива в нощния бар. Владо го помоли: “Поръчай шампанско за всички от мое име, сгодих се, след малко ще дойдем!”.

След това се върнахме в София и Владо обяви и на баща ми, че сме се сгодили, и определихме датата на сватбата. Тя беше в основния ресторант на “Кемпински”. Бяхме само роднини, но на следващия ден, който беше рождения ден на Владо, бяхме поканили всички приятели. Тогава и те разбраха, че сме се оженили. Дори Мариета и Емил не знаеха. На 23 ноември 1983 г. се оженихме, на 24-ти Владо имаше рожден ден. Той беше на 30, а аз на 37 години.

Между другото, още на сутринта след сватбата се обади майката на Бранимира по телефона и ми каза: “Знаете ли, че Грашнов е най-големият мошеник и навсякъде употребяваше името на дъщеря ми, за да си издига авторитета!?”. Отговорих й: “Вие чувате ли се какво говорите?!” – и затворих телефона. А Бранимира е от едно бедно семейство, майка й е била шивачка, баща й не знам какво е работил на пазара, в една стая са живеели – и тя се жени за министерския син, защото точно тогава бащата на Владо е бил министър на строежите!

– Къде живяхте първите години?
– В техния фамилен апартамент на тогавашния бул.“Толбухин” /сега “В. Левски”/, срещу английското посолство. С баба му и дядо му, много възрастни хора. Много често после се случваше – приготвяме масата, защото ще имаме гости, отиваме в хотел “Рила”, където пазаруваха министерските семейства – да довършим покупките, да купим питиетата. Връщаме се – масата я няма – бабата вдигнала всичко – сервираното изхвърлено, а тя мие чинии. След това сяда тихичко до теб и те пита: “Как си, чеденце, какво правиш?” /смях/ Дотам ме е докарвала бабата на Владо, Станка се казваше, че много често съм се обаждала в “Техноимпекс” и съм казвала на шега на Владо: “Ела, че ще изхвърля баба ти през балкона!”…

После Владо си подаде документите за работа в Либия. Там прекарахме четири години. Владо беше търговски представител на “Техноимпекс”. Беше перфектен в работата си. Случваше се другите представителства да не могат да си вземат парите, но той седеше преди Нова година до последно и на 1 януари парите на “Техноимпекс” бяха в касата. Последната година го направиха представител на една австрийска фирма – те имаха това право. Затова 3-4 пъти ходихме в Австрия.

През целия ни брак Владо беше ръка за ръка с мен навсякъде. Беше идеален съпруг. С открито чело мога да кажа, че единствената снаха, приета в това семейство с любов, това съм аз! С Бранимира те са били деца,

напили се една вечер някъде и на другия ден отишли да се женят! Семейството му било против, след това тя забременяла…

Цяла София ги знаеше със скандалите! Тя отиде да живее в хотел “България” и из нашите среди се говореше, че снахата на строителния министър Марин Грашнов напуснала дома им и с детето отишла на хотел, защото няма къде да живее! Бранимира обичаше да се изявява и всичките да я разбират коя е, що е! Много пъти съм я приемала в живота си, отгледала съм дъщеря й – през цялото време, докато бях женена за Грашнов, тя живееше при нас. От чужбина, като си идвам, съм му носила на това дете, в София сутрин съм ставала в 6 ч. да я водя на училище, защото майка му на Владо спи, а Бранимира е вечно болна! Въпреки че почти не е работила през живота си! А и каква “Мис България” е тя?! Тя беше избрана за “Мис Студентски фестивал”! Това “Мис България” ли е?!

Доколкото подразбирам, Бранимира сега говори не добри неща за мен, което не й прави чест! Винаги Бранимира е казвала пред всички: “Благодаря ти, Вили, ти отгледа детето ми!”. А после, като отидат при Лора – говори против мене! Наскоро пък казвала, че съм наричала Лора “бивша проститутка”, което не е вярно! Тя дали е била или не, аз нямам право да говоря такива неща за нея! Че тя може да ме съди за такова нещо! И още толкова глупости е говорила Бранимира, че хората се смеят и ми разказват по телефона в Италия!…

– Ти си се познавала с Лора доста преди Грашнов?
– Знам Лора още от 70-те години от грандхотел “София” и от “Албена“.

След това, като отидох на фришопа на летището, също няколко пъти я виждах. Един път се засякохме и тя ми каза: “Да се видим, аз се ожених за един много богат турчин – Метин – имам син!”. Еми е дъщерята на Лора от първия й брак с един италианец.

А Руши е от Метин от “Сивите вълци”

– много красив! Челенк им е бил кум на сватбата.

После, като се върна след години в България, искаше да се представи, че е бизнес дама… Много дълго време й трябваше да докаже в “Техноимпекс”, че има някакъв бизнес, и наистина показа някаква фирма, регистрирана в Панама. Навремето за 4 долара всеки можеше да си регистрира фирма в Панама! Тогава офисът на Лора беше в “Младост”, абсолютно беше неизвестна за голяма част от нашето общество.

Точно по онова време тя ни покани на рождения си ден в “Панорама”-та на парк-хотел “Москва”. Купих й голяма кошница с червени рози. От входа Лора ме попита: “Този красив мъж, Вили, твоят ли е?”. “Да”, казвам. Лора продължи: “Аз ще ти го открадна!”. Отговорих й: “Аз ще ти го предоставя, нямаш проблем!”. Това бяха шеги, нищо повече. През цялата вечер Лора нито е била с него, нито нищо. Тя тогава беше развела поредния мъж – представител на “Луфтханза”, жена му с двете деца останаха на улицата…
Бях много учудена, когато после започнаха да ми казват, че виждат съпруга ми с нея, защото винаги, когато се споменаваше нейното име или се налагаше да бъдем, където е тя, Владо не искам да казвам как се изразяваше… По-късно вече го попитах директно дали има нещо с нея, а

той даже се закле в дъщеря си, че не е така. След 2-3 седмици замина при Лора и не се върна

Разбрах после, че били на някаква сватба ли, не знам, Владо се напил, имал някакви дългове, които не съм ги знаела, тя му казала: “Давам ти 1 милион, ако се разведеш и се ожениш за мен и ми дадеш твоето име!”. Това ми го казаха хора от спецслужбите 3 години по-късно. Но колкото и пари да е имала, Владо създаде Лора! Тя беше “Господин Никой”! Като се свърза с Грашнов, Лора започна да расте. Той й взе офис на бул. “Черни връх”. Владо е стълбичката нагоре в нейния живот.

– Тогава Грашнов замина и не се върна, казваш. Какво точно се случи?
– Чаках Владо да си дойде. Някъде 2 седмици преди рождения си ден той каза, че заминава за Австрия, да му подготвя куфарите. Направи ми впечатление, че иска да си вземе най-елегантните дрехи, фракът си взе… Попитах го: “Защо са ти тези официални дрехи?”. Той ми отговори: “Имам много важни срещи”. Поисках да го изпратя до летището, но той каза: “Не, шофьорът ще ме закара и ще ти върне колата”. И така… Да се върне, да се върне… Секретарката на “Техноимпекс” ми се обади един ден и ме пита: “Как са ти отношенията с Владо?”. Викам: ”Няма го, той замина в командировка в Австрия!”. Вече бяха минали 2 седмици. А секретарката: “Не искам да те тревожа, но тук се говори, че Владо е с Лора там…”. Тогава ми стана смешно. Но в същото време зет ми, който беше бордов инженер, го вижда с Лора в самолета от Милано за София. Владо му казва: “Аз ще се развеждам!”. Зет ми ме уведоми какво се е случило. След два дни вечерта Владо дойде вкъщи и каза: “Нали разбра, че ще се развеждам!?…”. Отговорих му: “Аз няма да ти дам развод!”.

Така продължи около година. През цялото това време той живееше с Лора. Един-единствен път й се обадих и й казах: “Остави мъжа ми, защото оставам на улицата, без работа…” – защото аз, след като се върнахме от Либия, напуснах фришопа на летището. Дотогава нямало човек, който да е напуснал фришопа по собствено желание. Казах им: “Мъжът ми иска да работя с него!”… Та като се обадих на Лора, тя ме отряза:

“Ами, създай се! Аз как съм се създала!

Никой не ми е помагал!”. И ми затвори телефона.

– При бракоразводното дело как се развиха събитията?
– Адвокатът на Грашнов твърдеше, че 5 години бракът ни не е консумиран! От възмущение напуснах залата! А Владо през цялото време криеше, че е с Лора, но шофьорът и бодигардовете й винаги чакаха пред съда. Бранимира и дъщеря им бяха свидетели на Владо против мене! А в същото време идваха у нас и Мария казваше: “Аз няма да разреша на тати да се ожени за тази грозна жена Лора!”…

– Какво получи от Грашнов при развода?
– Само една вила на два етажа, която той ми продаде. Взеха ми апартамента в „Лозенец“, в който живеехме. Този апартамент си го бяхме направили двамата, като се оженихме, бащата на Владо беше уредил кредит. Върнах се при баща ми. Останах без къща, без кола, без работа!…

– Как преживя всичко това психически?
– Дълго време не можех да го преглътна, много тежко го преживях, но трябваше да се създам, както Лора ме посъветва… Естествено, че бях огорчена! Ние, както ти казах, с много голяма любов се взехме. Синът ми му казваше “татко”. Когато се оженихме и заминахме за Либия, Петър беше в първи клас и си написа в бележника името: Петър Грашнов. Без ние да го караме. Всички в училището казваха: синът на Грашнов… Като се върнахме, решихме Владо да го осинови, говорихме с баща му, но после се разведохме и нищо не стана…

Но истината е, че въпреки, че Бранимира разпространява глупости по мой адрес и на мен вече започва да ми писва от това, аз съм единствената Грашнова, омъжена по любов за Владимир! Другите бяха – с Лора – брак по сметка, а с Бранимира – детска работа!

– И след развода ти по съвет на Лора Виденлиева започна да се “създаваш”…
– Тогава направихме дамски бизнес клуб “Етерна”. Създадох фирма – станах първият вносител на елитна френска конфекция. Първия ми магазин го откриха Евгени Минчев и Любо Стойков. Това вече беше през 1992 г. Не бях се виждала дълго време с Лора и Владо. Избягвах ги съзнателно. Един ден дойде някаква манекенска фирма да иска мои модели за ревю за рожден ден на бившия кмет на Милано. Съгласих се. Поканиха и мен. Започна ревюто, излиза едно момиче и казва: “В чест на рождения ден на нашия приятел от Милано еди кой си и на нашия приятел Владимир Грашнов, госпожа Вили Ватева с последната си колекция от Париж!”. И в това време влязоха Лора и Владо с някакви хора… Ако можеше да се отвори земята, да потъна! Но нямаше как – трябваше да съм там! Тогава фактически ние се сдобрихме. Лора ме разцелува, Владо – също.

– Спомняш ли си времето, когато Грашнов пое “Мобилтел”?
– Владо ми казваше: “Стискай палци! Чакам нещо да стане, ако стане – всички ще бъдем добре!”. По-късно разбрахме, че Майкъл Чорни е купил “Мобилтел”… Владо е имал много, много малка част. Не знам дали Лора го е запознала с Майкъл Чорни, имаше връзка с някакви руснаци. И Владо започна да расте нагоре, нагоре…

– Има ли нещо съмнително около смъртта на Владо?
– Склонна съм да го вярвам. Защото казват, че единственият човек, който е излъгал мафията, т. е. Майкъл Чорни – е Владо. Както беше здрав и прав, изведнъж се разболя и изчезна… Веднъж на някакво ревю го мернах по телевизията. Беше с Ивайла Бакалова и изглеждаше много зле, с обръсната глава… Владо имаше бучка на единия си крак. Като ученик се ударил в едно борче със ските на Витоша, лежал е в гипсово корито 6 месеца, много рехабилитации са му правени. Единият му крак беше видимо по-слаб от другия. Това му беше комплекс, но не личеше много. Чух и друга версия -че от тази бучка тръгнал ракът… Откакто се разболя, не съм имала контакт с него. Криеха го.

– Кой наследи Грашнов?
– Лора.

Той даже на дъщеря си Мария нищо не остави!

В средите се говореше, че той не е имал нищо на практика, а Лора е държала всичко. Тя не е искала той да има нищо на негово име.
Владо много й изневеряваше и може би затова е предприела такива мерки срещу него. Държала го е много строго във финансово отношение. Никога не е имал пари кеш, подписвал е чекове. След като Грашнов почина, Лора изчезна някъде и като се върна, беше неузнаваема от пластични операции! Щом може да си го позволи…

– Защо преди 3 години реши да се преместиш да работиш в Италия?
– На майтап дойдох, но останах и нямам никакво намерение да се връщам. Заминах, защото бях много разочарована и обидена от България. Преди винаги съм казвала на мои приятели: “Как можете да живеете в чужбина?” Един човек, за да си тежи на мястото, трябва да живее и работи в родината си – така мислех!… През 2002 г. шефът на “Отдих и туризъм”, който е приятел на Владо, като разбра, че съм бившата му съпруга, направи всичко възможно да ми даде на концесия един хотел в Банско, който беше паметник на културата в центъра на града. И ми го даде. Но той беше една барака, с хиляди усилия го оправихме, дори служителите ми във фирмата теглиха по 5 хил. лв. кредит с тази цел! После този шеф като дойде да види какво съм направила, каза: “Свалям ти шапка!”. Но по-късно социалната министърка

Емилия Масларова поиска да вземе моя хотел за мъжа си!

Моите адвокати ме предадоха и оставиха да ми го вземат през 2008 година! Мисля, че бяха подкупени! После се заредиха стачки в Гърция и започнаха да отпадат една след друга туристическите групи на фирмата ми дотам, които бяха изцяло платени. Тогава ми се обади една приятелка от Италия и каза: “Ако искаш, тръгвай веднага, защото имам една позната, на която майка й търси кой да живее при нея!”. Точно за 24 часа успях да намеря сина ми, който работи по корабите, той не ми даваше, но го убедих! Един негов приятел ми донесе пари вечерта и на другия ден взех бусчето и заминах за Италия! По-късно мои приятели от България започнаха да ми пращат туристи, започнах да се занимавам и с мода. Днес вече имам три модни бутика и туристическата ми агенция работи успешно.

Едно интервю на Валерия КАЛЧЕВА