Арестуван е зам.-министър Александър Филипов

24
Добави коментар
plam
plam

Зам.-министърът на извънредните ситуации Александър Филипов е задържан за подкуп, съобщи БТА.

Подкупът е за стотици хиляди лева, каза зам.-главният прокурор Галина Тонева. Тя съобщи, че по схемата се работи от няколко месеца.

Става въпрос за търговия с влияние, допълни тя, като уточни, че Филипов е съдействал за работа по проекти както по европейски програми, така и финансирани от националния бюджет.

Кабинетът на Александър Филипов, който е от квотата на НДСВ, е обискиран, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

От пресцентъра на Министерството на извънредните ситуации (МИС) уточниха, че засега от ДАНС и прокуратурата не давали повече информация за случая.

По-късно градският прокурор на София Николай Кокинов уточни, че Филипов е задържан, освен по обвинение за търговия с влияние, и за организиране на група, която се занимавала с „купуване“ и „продаване“ на гласове.

Кокинов допълни, че Филипов е имал съучастник, който е задържан в петък на място в Сливен, когато е извършвал „покупко-продажба“ на гласове. Това е Бако Стоянов, чиято мярка за неотклонение в момента Софийският градски съд гледа при закрити врата, тъй като по производството са приложени специални разузнавателни средства.

Обвинението за търговия с влияние срещу Филипов е за уреждане на търгове, които трябвало да бъдат спечелени от конкретни фирми.

Кокинов обаче уточни, че днес при задържането му зам.-министърът не е бил уличен с подкуп.

На въпрос за колко време е задържан Филипов, прокурорът отговори: „Надявам се завинаги да бъде задържан“.

Самият Филипов коментира, че не се чувства виновен и че е станала грешка.

В момента правят обиск и в дома ми, бяха думите му, когато бе изведен от сградата на министерството.