Високото кръвно налягане е по-опасно за жените

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Високото кръвно налягане е по-опасно за жените, отколкото за мъжете, установиха американски учени.

Високото кръвно налягане е по-опасно за жените

Лекарите трябва да лекуват високото кръвно налягане при жените по-рано и по-агресивно, отколкото при мъжете, считат учените. Тяхното изследване установило значителни различия в механизмите, които причиняват високо кръвно налягане при жените в сравнение с мъжете.

„Медицинската общност смяташе, че високото кръвно налягане е едно и също за двата пола и основаваше лечението си на това допускане. Това е първото изследване, което взема предвид пола при избора на антихипертензивни средства“, казва ръководителят на изследването Карлос Ферарио.

Докато смъртността при мъжете от сърдечно-съдови заболявания е намаляла значително в последните 20-30 години, същото не може да се каже за жените, отбелязва изследователят.

Високото кръвно налягане – „тихият убиец“>>>

Сърдечните заболявания са се превърнали в основна причина за смъртността при жените в САЩ с около една трета от смъртните случаи.

За целите на изследването 100 мъже и жени от 53 години нагоре, които не са лекували  високото си кръвно налягане, били изследвани чрез различни специализирани тестове, показващи дали сърцето или кръвоносните съдове имат основна роля за повишаването на кръвното налягане. Тестовете измерили хемодинамиката, силите, участващи в циркулирането на кръвта, и хормоналните характеристики на механизмите за развиване на високо кръвно налягане при мъжете и жените.

Диета при високо кръвно налягане>>>

Учените установили между 30 и 40% повече сърдечно-съдови заболявания при жените в сравнение с мъжете със същото ниво на високо кръвно налягане. Освен това били установени значителни физиологични разлики в сърдечно-съдовата система на жените, включително типа и нивото на хормоните, участващи в регулирането на кръвното налягане, които допринасят за остротата и честотата на сърдечните заболявания. /БГНЕС /