Тютюнопроизводители излизат на протест

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Произвдителите на тютю в цялата страна излизат напротест утре, 6 януари, в Харманли. Причина е недоволството на стопаните от некоректното отношение на търговски дружества спрямо тях, се посочва в декларация на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, изпратена до медиите.

„”Повод за предстоящия протест е некоректното отношение на търговските дружества, изкупуващите тютюн, предприятия и фирми спрямо българските тютюнопроизводители като цяло, без оглед на сортова група било тя „”Басми, „Каба Кулак”, „Бърлей” и „Виржиния”.

В дух на разбирателство и стремеж към поддържане на добър диалог между търговци и производители, Национална Асоциация на тютюнопроизводителите – 2010 (НАТ-2010) декларира две основни искания на тютюнопроизводителите, отглеждащи Ориенталски тютюн на територията на Южна България, както следва: спешен старт на изкупна кампания за Ориенталския тютюн от реколта 2013 година, спазване на обещания краен срок на изкупуване – 28 февруари 2014 година, както и запазване на миналогодишните изкупни цени от реколта 2012 г., а не изкупуване на всяка цена”, се посочва в декларацията. 

Протестът на 6 януари в Харманли е подкрепен от тютюнопроизводители от областите Враца, Плевен, Русе, Силистра, Разград, Шумен, Добрич, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Бургас, Хасково, Кърджали, Смолян и Благоевград. В декларацията се посочва, че ако след протестните действия няма да има бърза и адекватна реакция, НАТ-2010 ще организира протест на четирите сортови групи тютюн в Република България.

По данни на асоциацията през 2013 година са произведени 13 хиляди тона ориенталски тютюн от сорта „Джебел басма“, а досега са изкупени едва 300 тона. Това е по-малко от 3% от складираната от стопаните реколта.

Забавянето на изкупвателната кампания влошава качеството на тютюна и намалява очакваните приходи за земеделците, предупреждават от браншовата организация.

 

Етикети:

протест | тютюнопроизводители