Бамбук / Bambusa

17
Добави коментар
artgarden.bg
artgarden.bg

Бамбук / Bambusa

Бамбукът е буйно влаголюбиво растение. В стайни условия или на терасата обикновено се отглеждат миниатюрните форми на бамбука, които са доста ефектни. Стъблата на стайните видове са кухи отвътре, с колена, на които на къси дръжки се разполагат тънките листа до 10 см дължина. Най-разпространени са сивкавият бамбук и пъстрият бамбук с кремави линии.

Цъфтеж: бамбукът цъфти веднъж в живота си, обикновено на 33 години, с дребни цветове, събрани в метловидни съцветия. След цъфтежа стъблата, на които е имало цветове, отмират и трябва да се отрежат.

Местоположение: светло, прохладно, проветриво място. Обича разсеяна слънчева светлина. През зимата го дръжте на 12-16 градуса.

Поливане: през лятото, в периода на растеж, се полива обилно, без да подгизва. През зимата намалете поливането. Добре понася сухия въздух и не се нуждае от опръскване.

Торене: два пъти месечно, с течен тор, който се прибавя към водата за поливане.

Почва: плодородна почвена смес и угнили листа.

Размножаване: чрез разделяне на коренището, през пролетта или есента, вкоренява се лесно във влажна почва.

Съвети: младите растения е добре да се пресаждат всяка година, а по-старите – на 2-3 години. Използвайте по-широки саксии, за да поддържате влажността и да осигурите място за бързия растеж. Бамбукът на терасата, засаден в глинена саксия или гърне, може да придаде завършек на Вашата растителна композиция, като Ви създаде уютно кътче или параван от зеленина. Освен това стъблата на бамбука се огъват лесно и могат да послужат за защита срещу вятъра. В районите с мек климат, бамбукът може да презимува и навън, но трябва да се защитят корените му.

Споделете статията и с Вашите приятели:

Tweet