Защо пожълтяват листата на драцената

32
Добави коментар
hobby-bg.info
hobby-bg.info

Градинарство

Драцената е дърво или храст, която принадлежи към семейство Зайчесянкови. Общият брой на известните видове варира значително – някои учени смятат, че в света има около 40 вида растения, а пък други говорят за около 150. Повечето от тях растат в Африка, само няколко вида в Южна Азия и един единствен в тропиците на Централна Америка.

Интересен факт е, че името Драцена може да се преведе като „женски дракон“.

У нас Драцената се отглежда като стайно, декоративно цвете, което е подходящо за апартаменти и къщи.

От сока на растението се получава боя за тъкани и метали, използва се за оцветяване на някои видове напитки, а също така и в народната медицина – сокът от Драцена се смесва с гроздова ракия и се прилага при язва на стомаха, както и за лечение на някои кожни заболявания. Историци смятат, че древните жители на Канарските острови преди много векове са използвали сока за балсамиране на мъртъвци.

Каква е причината да пожълтяват листата?

Следва да отбележим, че растението обича светлина, но страда, ако почвата е твърде влажна. Повечето видове драцена, особено тези с тъмни листа, доста лесно понасят прехода от есента към зимата и липсата на светлина. Други пък са по-слаби и реагират на промените като сменят цвета на листата си. Както споменахме вече, ако има недостиг на светлина или в стаята е много горещо, това също може да се отрази неблагоприятно на цветето – необходимо е да поставите саксията с растението на по-светло място.

Много често листата започват да съхнат през зимата, когато Драцената е поставена на студения перваз на прозореца и се полива твърде често. В този случай корените започват да гният и това се отразява на външния вид на цветето. Препоръчително е почвата да се овлажнява умерено, а на перваза да се сложи топла подплата.

Не трябва да се забравят и естествени причини – листата на Драцената живеят средно две години, след това бавно започват да съхнат и умират. Най-долните листа пожълтяват постепенно, от върха към стеблото. Отрежете листа до живата тъкан, не е необходимо да отстранявате целия лист.

Драцената обича влажния въздух, така че, ако забележите краищата на листата да потъмняват, не забравяйте да ги пръскате ежедневно с вода.

Ако забележите, че младите листа изсъхват, това се дължи на факта, че растението отдавна не е пресаждано. След 3-4 години в почвата се натрупват големи количества соли, които затрудняват усвояването на полезните елементи в тъканите на цветето и то започва да проявява болнави симптоми.

Ако листата растат много бавно, а също така и почерняват, това говори за очевидната липса на хранителни вещества. Накрая листата много често замръзват, например, през зимата, когато е отворен прозорецът. В този случай те могат да бъдат спасени (обикновено листата не са пожълтели, а увехнали) като преместите саксията на по-топло място, а самото растение пръскате периодично с топла вода.

1. Цереус перувианус, Перуански кактус (Cereus peruvianus)

Перуанският кактус е дълъг,&nbspповече

Туята (Thuja) е растение от род иглолистни дървета, семейство Кипарисови. Тя е&nbspповече

Тази пролет холандският фестивал на цветята „Bloemencorso“ ще се проведе от 30 април до 04 май&nbspповече