Аптечка за декоративен заек (Част 2)

1
Добави коментар

В първата част на тази статия бяха описани лекарствата, които могат да Ви послужат за лечение при първи симптоми на стомашни неразположения при декоративния заек. Ако сте закъснели и ушаткото не се повлияе от тях, незабавно потърсете ветеринарна помощ, тъй като проблемът може да има по-дълбоки корени, отколкото си мислите.

Следващите медикаменти са за превенция и дори лекуване на декоративния заек срещу вътрешни и външни паразити. Добре е да ги имате винаги наблизо, за да не се достига до по-сериозни последици от опаразитяването на животинката.

Levacolumbin 23 (Леваколумбин 23)
Описание: Леваколумбин 23 е препарат за обезпаразитяване на декоративни зайци под формата на таблетки. Обикновено се дава, когато заекът е заразен с всякакви вътрешни паразити. Добре е да се дава и профилактично, особено когато извеждате малкия ушатко на редовни разходки навън.
Къде може да бъде намерен Леваколумбин 23? Този медикамент може да бъде намерен във ветеринарните аптеки или да бъде взет от ветеринаря без рецепта.
Дозировка: 1 таблетка Леваколумбин 23 служи за обезпаразитяване на декоративен заек с тегло 3 кг. Добре е да знаете колко тежи Вашият домашен любимец и да изчислите какво количество ще Ви е необходимо. Ако животното е опаразитено се дава една доза и след 10 дни се повтаря курсът, тъй като препаратът убива само възрастните форми на паразитите, но не и техните яйца.

Препарати за борба с външните паразити – попитайте Вашия ветеринар за препарат, който се понася добре от заек. Най-безопасните продукти за зайци съдържат Селамектин. В никакъв случай не използвайте препаратът Frontline за декоративен заек, тъй като причинява тежки увреждания на нервната и сърдечната система при тези домашни животинки. Ако извеждате често Вашия ушатко навън винаги трябва да имате под ръка външно обезпаразитяващи препарати.

Всички знаем, че понякога се случват домашни инциденти. Това, че отглеждате декоративен заек в защитена обстановка като дома Ви не изключва случването на подобни нежелани ситуации. Случва се понякога заекът да не прецени добре височината, от която скача, или в състояние на уплах от непознат шум се опитва да се скрие в дупка, или дори може да закачи някъде нокътя си и съответно да се нарани при желанието си да се откачи. За такива случаи е добре да имате винаги в дома си промиващи препарати, какъвто е например кислородната вода. В други случаи може да Ви се наложи да използвате йод или други подобни средства. Ако имате съмнение, че заекът Ви си е счупил лапа, не отлагайте посещението при ветеринар.

Дотук описах всички по-важни медикаменти, които трябва задължително да имате под ръка, когато отглеждате декоративен заек. Освен тях обаче е добре да имате в импровизираната аптечка и няколко аксесоара и инструмента. Това са именно спринцовки (няколко от 1 мл, или още известни като инсолинови спринцовки, които ще са главните Ви помагачи в даването на лекарства на декоративния заек; 1-2 по-големи, които ще играят ролята на съхранители на лекарствата, тъй като някои от тях са с опаковки под формата на ампули и няма друг начин за съхранение), игли за спринцовки (които ще служат освен като капачки на спринцовките за съхранение на лекарствата, и като помощен аксесоар за издърпване на необходимото лекарство – даването на самото лекарство става без наличието на игла върху спринцофката!), пластмасов термометър, бинтовъчни материали, памучни тампони за почистане на грим (в някои случаи се налага почистването на рани, а в други – например почистването на сълзящото око на декоративния заек) и други.

Както всички други лекарства, така и тези за домашния заек трябва да бъдат съхранявани при определени условия. Обикновено това са места без пряка слънчева светлина и температура не по-висока от 25 градуса. Поради тази причина аптечката за декоративния заек може да бъде кутия, която да е поставена в шкаф. Добре е да следите срока на годност и да не давате на зайчето си медикаменти с изтекъл срок.

Не забравяйте, че здравето на домашния любимец е изцяло във Ваши ръце. От бързината на Вашите реакции зависи не само колко бързо ще се възстанови той, но в някои случаи дори зависи и неговия живот. Поддържайте в наличност всички изброени елементи от аптечката за декоративния заек, за да намалите до минимум нежеланите последици и болезненото изживяване за Вашия мъник.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза: