Да преборим безсънието по време на бременност!

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

По време на бременност, особено напреднала, е много трудно да се намери подходяща поза за сън. Чувствате се тежки, трудноподвижни, не можете да лежите в любимата си поза, например по корем, раздразнени сте. Постоянно се местите от страх да не смачкате бебето между ребрата си.

За да улесните съня си и особено заспиването, ще се почувствате значително по-добре. Здравият сън означава здрав организъм, а във вашия случай – и здраво бебче!

Пуснете си запис с приятни звуци или шумове. Звукът на водопад, лек полъх на вятър, морските вълни са все успокояващи примери. Така наречените бели шумове ви приспиват и унасят мозъка в приятна дрямка, за разлика от останалите шумове, които имат тъкмо обратния ефект.

Ако оставяте осветлението да свети през нощта, опитайте да заспивате без нощната лампа. Дори да си мислите, че това не оказва влияние, светлината може да се окаже дразнещ фактор за предразполагането към по-дълбок сън.

Ходете до тоалетната точно преди лягане. Така няма да ви се наложи да ставате почти до сутринта. Добре е също да избягвате прекомерното пиене на течности непосредствено преди лягане. Това подува клетките, стомаха, в последствие и пикочния мехур и създава дискомфорт. Освен, че се чувствате още по-дебели, пречи и на съня ви.

Преместете се на дивана. Незнайно защо обикновено спането на дивана е по-сладко и предпочитано от много бременни. Може да е заради обграждането от възглавници, или от факта, че сте сами на него и разполагате с цялата му площ, може да е защото уж лягате за малко и това някак успокоява сетивата ви и заспивате дълбоко. Не знаем каква е причината, но определено действа.

Вземете си възглавница за цялото тяло. Ако не намерите такава, просто измислете нещо подобно, което да я замести – голямо пухкаво одеяло, което да навиете на руло и да гушкате цяла нощ. Усещането ще ви създаде комфорт и ще ви приспи.

Изпийте чаша топъл чай. Алкалоидите в чая имат успокояващо действие. Това ще релаксира сетивата ви и ще ви унесе. Чаят от лайка е особено подходящ при проблеми със съня.

Ако все още не сте в напреднала бременност и се чувствате лесноподвижни, жизнени и изпълнени с енергия, тогава я изразходвайте във фитнеса, на разходка в парка или направете серия упражнения вкъщи пред телевизора. Това ще отнеме част от енергията ви и при бавното отминаване на умората мускулите ви ще се отпуснат. Това способства унасянето, така че, опитайте!

Вземете си гореща вана. Ако имате ароматни свещи можете да ги подредите около ваната. Направете си домашна спа релаксация, поглезете се.