Как се отървах от болките в кръста – част 2 | СИЛЕН

1
Добави коментар
silenbg
silenbg

И така, продължавам темата от вчера, вече с моя личен опит в областта на мускулните дисбаланси.

При себе си установих, че квадрицепсите и бедрените ми сгъвачи са хиперактивни, а задното бедро – доста слабо. В торса смятам, че съм ок, затова там почти не съм се намесвал. Мускулният дисбаланс при мен се е получил от:

дълги години натоварване предимно на предната верига – футбол, тичане
изоставаща задна верига, поради неизпълнение на упражнения за гръб и задно бедро
направени хиляди(не преувеличавам) коремни преси в годините ми във футбола, а и след това. Неслучайно Винс Жиронда съветва да не се правят стандартни коремни преси – именно заради скъсяването на бедрените сгъвачи и изместването на таза.

Как се справих(и продължавам да работя в правилната посока)? Ами чрез:

Корективен стречинг – преди основната част на всяка тренировка, но след загрявка. Разтягане в моя случай на четириглав бедрен мускул, адуктори, с цел отпускането и „отслабването“ им, за да се активират други мускули.
Правилни упражнения – в моя случай за задната верига – мъртва тяга(макар че нямам много тежести вкъщи) в доста повторения, напъди, спартански поклон.

Нарочно направих и видео, за да стигне информацията до повече хора. Мисля, че е полезна!

И така, да чукам на дърво, вече 4 месеца не съм имал проблеми с тази част на тялото. Преди болките ми са били спорадични, за кратко, но все пак те пречат на представянето на спортиста(а и на ежедневието на всеки човек).

Поздрави и успех!