Кои са основните космически термини, които всеки трябва да знае?

12
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Знаете ли какво точно представлява планета-джудже, звезда, вселена? Ако с лекота можете да обясните, то тази статия не е за вас и можете спокойно да се върнете на другите или пък да направите нашия космически тест и да разберете, дали наистина познавате толкова добре Космоса. Но ако не можете да обясните, не се притеснявайте – тази статия е точно за вас. Прочетете я и ще научите всичко необходимо, което един начинаещ астроном трябва да знае.
Тук ви представяме кратък речник на всички важни космически думи и много лесни определения за тях. Прочетете го и впечатлете приятелите си. 😉

Астероид

Астероидите са малки тела в Слънчевата система, които обикалят около Слънцето. Макар, че се състоят от камък и метал, те могат да съдържат и органични съединения. Астероидите малко приличат на кометите, но за разлика от тях нямат т. нар. „опашка“.
 

 

Астероиден пояс

Астероидният пояс е област в Слънчевата система, простираща се най-общо между орбитите на Марс и Юпитер. За нея е характерна най-голямата концентрация на астероиди. Поясът бива наричан още основен пояс, за да се разграничи от области с множество малки планети. Той е „дом“ на голямо количество астероиди с неправилна форма.
 

 

Космонавт

Космонавтът (или както му казват в Америка – астронавт) е човек, който е специално обучен да бъде един от членовете на космически кораб или просто човек, извършил космически полет или минал специална подготовка за извършването на такъв полет. Въпреки, че понятието се употребява основно за професионални космонавти, може да се използва и за всеки, който пътува в космоса, включително учени, политици, журналисти и туристи.

Комета

Кометите са сравнително малки тела, намиращи се в Слънчевата система, които обикалят около Слънцето. Приличат малко на астероиди, но са съставени изляло от лед, прах, скални частици и примеси от различни минерали. Поради тази причина понякога кометите биват наричани „топки от мръсен сняг“. Когато е достатъчно близо до Слънцето, показва видима кома (тънка, размита, временна атмосфера), а понякога и опашка. Тези явления се дължат на въздействието на слънчевата радиация и слънчевия вятър върху ядрото на кометата.

Планета-джудже

Планета-джудже е небесно тяло, сходно по параметри с планета, но при това няма достатъчно маса, че да „освободи“ своята орбита от други астрономически обекти. Този термин е приет от Международния астрономически съюз на 24 август 2006 като разрешение на проблема с дефинирането на термина „планета“. Друг сходен термин възприет от съюза е плутоид. С него се означават планети-джуджета, които са отвъд орбитата на Нептун.
Най-известните планети-джуджета са Нептун, Церера и Хаумея.

Галактика

Галактиката е голяма група от звезди, прах, газ и тъмна материя, които са свързани чрез гравитация. Всяка галактика има различен размер – едни съдържат милиони звезди, а други – много по-малко. Типичните галактики съдържат от един милион до хиляда милиарда звезди, гравитиращи около общ гравитационен център. Въпреки, че все още не е добре изучена и разбрана, се предполага, че тъмната материя съставлява около 90% от масата на повечето галактики. Последните изследвания и наблюдения дават основание да се счита, че масивни черни дупки съществуват в центъра на повечето, ако не на всички галактики.
C невъоръжено око е възможно да се различат само 3 галактики (освен нашия Млечен път): мъглявината Андромеда, Големият и малкият Магеланови облаци.

Халеевата комета

Халеевата комета е най-добре изучената и позната ни комета от Слънчевата система. Тя обикаля около Слънцето и може да се види дори с невъоръжено око. Тя се приближава до Слънцето и Земята на всеки 75 години, като е изчислено, че следващото й такова приближаване ще е към 2061 година.
 

 

Юпитер

Юпитер е най-голямата планета в Слънчевата система. Юпитер е известен на човечеството още от древни времена, и присъства във вярванията и митологиите на много култури. Планетата е именувана от римляните и носи името на бог Юпитер от тяхната митология. В гръцката митология това е главният бог, гръмовержецът Зевс. Затова астрономическият символ е стилизирано изображение на светкавица. (♃) Погледнат от Земята, Юпитер има величина от -2,94, което го прави най-яркият обект на нощното небе след Луната и Венера.

Метеор

Метеор e явление, което се наблюдава при навлизането на твърдо тяло (метеорит) в земната атмосфера. Преминавайки през атмосферата на нашата планета метеоритът изгаря и се превръща в метеор. Ако някога сте погледнали нагоре към небето през нощта и сте видели ивица светлината или „падаща звезда“, това което вие всъщност виждате е един метеор.

Метеорит

Метеоритите са тела, които са главно каменни или железни и падат върху земята от междупланетното пространство. Те са остатъци от метеори, които не са успели да изгорят напълно при преминаването си в земната атмосфера. При падане на такова тяло се наблюдава интензивно светещо движещо се тяло с видимо по-големи размери — това явление в астрономията се нарича болид. То може да се наблюдава и денем. Падането е съпроводено и със звук. Интересен е фактът, че нощем болидът осветява местности с километри наоколо.

Млечен път

Млечният път е спиралната галактика, в която се намира Слънчевата система. Има лещовидна форма, а Слънцето е близо до галактичната равнина. За земния наблюдател звездите от тази равнина се сливат в светла млековидна ивица на небето, откъдето идва и наименованието.
Млечният път е галактика 100 000-120 000 светлинни години в диаметър, която съдържа около 100-400 милиарда звезди. Слънчевата система се намира на около 27 000 светлинни години от центъра на галактиката, на вътрешния ръб на спираловидно образование от концентриран газ и прах, наречено ръкав на Орион. В самия център се намира интензивен радио източник на име Стрелец A *, който най-вероятно представлява супермасивна черна дупка.

Малки тела в Слънчевата система

Обектите, които обикалят около Слънцето, но не са планети или планети-джуджета са известни като под общото наименование малки тела в Слънчевата система, към които спадат комети, астероиди и други подобни.

Слънчева система

Слънчевата система е група астрономически обекти, включваща Слънцето и всички обекти на орбита около него — астероиди, комети, планети, планети-джуджета, спътници, междупланетарен прах и газ. Всички те са образувани при разпадането на молекулярен облак преди около 4,6 млрд. години.

Звезда

Звезда е небесно тяло, представляващо голямо кълбо газ, произвеждащо енергия чрез термоядрен синтез, основно превръщане на водород в хелий. Тази енергия се разпространява в пространството под формата на електромагнитно излъчване. Звездите в нощното небе блещукат (трептят) поради многобройните отражения и пречупвания на светлината при преминаването ѝ през земната атмосфера.
Според астрономите, познатата вселена съдържа поне 7 x 1022 звезди. Най-близката до Земята звезда е Слънцето. Светлината от него достига до нас за 8 минути. Ако изключим Слънцето, най-близката звезда е Проксима Центавър, която е отдалечена на 40 трилиона километра. Нейната светлина стига до Земята за 4,3 години.

Вселена

Вселената е общо понятие за всичко, което съществува в космоса: планети, звезди, галактики и други форми, материи и дори енергия.

Е, това са някои от основните космически термини, които ще можете да обясните. А сега, можете да се позабавлявате с нашите „Невероятни космически факти“, които са наистина много интересни.