Арабски шейхове искат да инвестират 1 милиард лева у нас

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

/Поглед.инфо/ Арабски шейхове искат да инвестират 1 милиард лева в мегапроект “Стара планина”. Той предвижда изграждането на ски писти, ваканционно селище, както и развитие на балнеология, пише “Марица”.

Проектът ще се осъществява в южните склонове на Стара планина между Сопот и Анево, бъдещият курорт няма да влиза в територията на резервати и в националния парк “Централен Балкан”. Ако такъв проект бъде осъществен, той ще даде мощен тласък на целия регион, заяви кметът на Сопот Веселин Личев, Проект “Стара планина” предвижда изграждането на четири ски писти, дълги по около два километра.

Те ще бъдат разположени около хижите “Добрила” и “Незабравка”, където в 70-те и 80-те години е имало писти и влекове. Между Анево и Сопот в полите на Балкана ще бъде изградено голямо ваканционно селище. Правено преди десетилетия хидрогеоложко проучване доказва наличието на геотермални води, затова в проекта е предвидено развитие на СПА и балнеология в територията на ваканционното селище. Между Сопот ще бъде изграден и най-големия мол на Балканите.

Стара планина е най-дългата планина в България, в нея обаче досега не е развиван ски туризъм, с изключение на малки писти на Беклемето и край хижите “Добрила” и “Незабравка”. Първите писти в Балкана са правени в 70-те и 80-те години над Сопот от ВМЗ, когато оръжейният гигант построи и поддържа доста дълго време хижи в Стара планина над Сопот.

Балкана над Вазовия град обаче се оказва много добро място за развитие на ски спорта, сочат стари проучвания, правени още в епохата на социализма. Както “Марица” научи от свои източници изследване на топли възходящи въздушни течения над Сопот, които благоприятстват развитието на парапланеризма, проучване на релефа за възможности за развитие на ски спорт, като и други стратегически проучвания, са правени от Държавното стопанско обединение “Металхим”, по-късно преобразувано в холдинг, в което влизаха предприятията за оръжие, военна техника и боеприпаси в България.

Билото на Стара планина и нейните склонове над Сопот са с отлично слънцегреене, там не падат често мъгли, но в същото време по високите места снегът се задържа достатъчно дълго време, за да има смисъл от изграждането на ски съоръжения и развитие на този вид туризъм. Голямо предимство, освен природните дадености и географското разположение на Сопот, е, че в града на Вазов са силно развити екстремните спортове, парапланеризма и планинското колоездене. Бизнесменът Хаваж Митютин от Русия, който развива успешен бизнес и в Сопот, и община Сопот, превърнаха града в европейски център на екстремните спортове. Проект “Стара планина” би допринесъл мястото да стане дори световна столица на тези спортове, като добави към тях ските и СПА туризма.

Важно условие за осъществяване на начинанието на арабските инвеститори било районът, в който да развият своя проект да има изградена инфраструктура – пътища, летище, урбанизирана територия. Подбалканският път София-Бургас е на по-малко от километър от началото на планината, а летище Пловдив и включването в автомагистрала Тракия са на около час път от Сопот. Курортното градче Баня и развитият СПА курорт Хисаря са съвсем близо и това също е предимство, което инвеститорите отчитат.

Източник: ПИК

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели