Кекс с орехи и какао

31
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Tweet

Pin It

Какаото се добива от плодовете на вечнозелено дърво, което се среща в диворастящ вид в Централна и Южна Америка, а се култивира на големи площи главно в Америка и Африка. Какаото на прах като подправка и храна се получава при преработката на плодовете. За да се добие какао на прах, едрите плодове се подлагат на ферментация, след което се отделят семената. Те съдържат малко фосфати, нишесте, витамини от групата В, алкалоиди, около 50% липиди (съставени от полезни ненаситени мастни киселини), 10% протеини и дъбилни вещества – главно катехини. Съдържат и 1% от ксантиновото производно теобромин, което е сродно по действие с кофеина на кафето и теофилина на чая.

Необходими продукти: 3 ч.ч. брашно 3 яйца 1/2 к.ч. олио 1 и 1/2 ч.ч. захар 1 ч.ч. прясно мляко 1 ч.ч. орехи (както и за поръсване) 2 с.л. какао 1 ванилия 1 опаковка бакпулвер

Начин на приготвяне: Яйцата и захарта се разбиват до побеляване. Добавят се олиото, брашното, млякото, ванилията и бакпулвера. Разбива се добре. Добавят смлените орехи и отново се разбърква. Разделя се на две. В едната част се изсипва какаото. Форма за кекс се намазва с олио и се поръсва с брашно. В нея се изсипва бялото тесто. Върху него се изсипва кафявото тесто, като целта е то да се излее в средата на бялото и да обиколи формата. Кексът се пече при 180 градуса за 45 минути. Разрязва се след като изстине и се поръсва с какао и орехи за украса.

Коментари

коментар(а)

Tweet

Pin It