Не е само мит, че момичетата се развиват по-бързо от момчетата

1
Добави коментар
milk1
milk1

Най-осезаемата разлика във външния вид, половата зрялост и интелектуалното равнище между момичетата и момчетата се забелязва, когато са в пубертета. Изследователи са установили, че за това си има конкретна причина. Момичетата не просто бързат да пораснат, те са устроени така генетично. Може би затова младите дами до 25-годишна възраст предпочитат да се обвързват с по-зрели мъже. Инстинктивно знаят, че връстниците им са на още хлапашки акъл.

Нови проучвания са доказали, че младите девойки са много по-здравомислещи и отговорни от младите господа. Университета в Нюкасъл обяснява явлението с думите, че жените са устроени да израстват на ръст и акъл по-бързо от противоположния пол. Учените забелязали, че докато едно момиче расте някои части от мозъка му се свиват и се премахват излишните връзки на междуклетъчно ниво. Изследователите подложили на експеримент със сканиране 121 души на възраст между 4 и 40 години.

Данните от проучването показали, че при момичетата прекъсването на излишните мозъчни връзки започва от 10 години, докато същото явление се наблюдава при момчетата на поне 20 години. Доктор Маркус Кайзер анализира резултатите и ги определя като нормален процес. Сравнява промените в мозъка при момичетата като избирателна комуникация с цел подобряване на качеството й. „Това е сякаш сте на парти и говорите с всеки – така не може да се концентрирате. Но ако някои от гласовете изчезне, ще ви бъде по-лесно да чувате“, казва специалистът.

 

Снимка: images4.fanpop.com Автор: Dani

Не е само мит, че момичетата се развиват по-бързо от момчетатаРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)