Знаете ли какво е това?

14
Добави коментар
ex3m.bg
ex3m.bg

За всеки, който има опит с екстремните спортове или туризма, термини като “осигурител”, “котки”, “драйбег” и други са познати неща от спортната екипировка, но за тези, които сега тепърва проявяват интерес, тези имена може да звучат объркващо. Най-лесно разбира се е да попитате някой, който е навътре в материята, за да ви разясни какво е и как се използва. Но не винаги може да има такъв човек около вас, а и ние хората много често се чувстваме неудобно да попитаме. Затова ето накратко малко информация за някои често срещани имена от оборудването за планина.

Осигурител или десандьор: Това са онези устройства, през които минава въжето, когато се катерите, спускате на рапел или др. Те контролират преминаването му през тях като намаляват скоростта му или го спират, а по този начин спират и падането ви. Един вид спирачка и както при спирачките на автомобилите, те също работят на принципа на триенето. Осигурителите биват различни видове – от щихт пластини и осмици, до Гри-Гри устройствата на Petzl.

Компас: Е, надали има някой, който да не знае какво е това. По-важно е да знаете как се използват компасите. С две думи казано, компасът е старата версия на GPS устройствата. Той е основна част от екипировката за сериозните туристи, защото за разлика от GPS устройствата, при него няма да ви се случи да свършат батерийте, да загуби връзка със сателита или нещо друго подобно. Така че, научете се как се използва компас, защото може един ден животът ви да зависи от това.

GPS устройство: За това можеби имате повече познания, отколкото за компаса. „GPS“ идва от „Global Positioning System“ – „Глобална Система за Позициониране“. Това е мрежа от сателити разположени в орбита около Земята и до които устройството, което държите в ръка изпраща сигнал и получава обратна връзка. Така много точно определяте мястото, на което се намирате и маршута, който следвате. Сега вече и смартфоните, които ползваме са снабдени с GPS и биха ви свършили работа до известна степен. Но ако планувате сериозни преходи, най-добре е да разчитате на отделно GPS устройство, което ще има много функции, които GPS-ът на телефона ви няма.

Магнезий за катерене: Това е онова бяло вещество на прах, с което катерачите си мажат ръцете, за да не се изпотяват и да бъдат сухи. Така увеличават сцеплението им със скалата и предотвратяват изплъзването. Магнезият се продава на прах, на бучки или опакован в топки, с които да мажете ръцете си. При употребата му се използва торбичка за магнезий.

Торбичка за магнезий: Това са онези малки торбички, които катерачите закачат на кръста си и в които държат магнезия, за да пудрят ръцете си по време на катерене.

Котки: Разбира се, не става въпрос за животните, а за устройства, които се прикрепят отдолу на обувките и имат метални шипове. Името им можеби идва от това, че наподобяват ноктите на котка. С помощта на алпийските котки много сигурно може да се придвижвате по сняг и лед или да се катерите. Котките биват различни видове и най-добре е за това да пишем по-подробно в някоя следваща статия.

Драйбег: В превод – “суха торба”. Това са чанти и сакове използвани най-вече при водните спортове и те предпазват нещата, които слагате в тях от намокряне. Сухите торби се затварят по много хитър начин, така че позволяват да компресирате съдържанието им и след като бъдат затворени, те не пропускат вода навътре.

Естествен пух: Това също не е нещо, което ви е непознато, но не всеки знае са изолационните свойства на пуха. Затова и преди време бяхме публикували подробна статия за дрехите с естествен пух. Пух се използва за изолация не само при дрехите, но също и при спалните чували. И обикновено се произвежда от перата на гъски, т.е. гъши пух.

Хидратираща система: Или още наричани кемълбек, това са резервоари за вода, които се носят в раницата и имат изведен маркуч, през който да пиете. Това позволява приема на течности да става в движение – докато бягате, вървите, карате велосипед и т.н. Има и такива хидратиращи системи, които са вградени в малки раници.

Ще спрем до тук, тъй като това е много обширна тема и трудно можем да обхванем всичко. Както казват журналистите: “Това е тема с продължение!”. Ще я продължим в някоя от следващите публикации.

Добавете коментар