Как се отглеждат орхидеи в домашни условия? – Edna.bg

0
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Снимка:
Thinkstock

Орхидеите се славят освен като любимите цветя на Edna.bg, но и като капризни за отглеждане в домашни условия растения.

Въпреки това поради невероятната им красота и нежност, много дами се радват като ги получат на букет или още по-хубаво – като ги отглеждат у дома.

Да се гледа орхидея в домашни условия, казват, че не е лесно, но ако спазвате няколко основни съвета, едва ли ще имате проблеми.

Първото, което е добре да знаете, е, че орхидеите фотосинтезират чрез корените си, затова трябва да са в прозрачна саксия в стая с много естествена светлина.

От Casasugar.com съветват, когато гледате орхидея, да се постараете саксията ѝ да се намира в стая с по-висока влажност.

Също така в помещението температурата на въздуха не трябва да е постоянна, а да варира. Вечер топлината в стаята е добре да спада с 10-15 градуса, а през деня да се покачва съответно с толкова.

От сайта дават съвет, ако се поливат с чешмяна вода, то тя да е със стайна температура и да не е прекалено студена, за да не увреди корените на растението.

Снимка: Силвия Николова/Личен архив

Нашата читателка Силвия Николова от Стара Загора също ни е споделила как гледа своите орхидеи у дома.

Тя казва, че доказателството за това, че гледаш орхидеите си добре, е ако те цъфнат още веднъж, след като си ги купиш (тъй като винаги ги продават цъфнали). Гордо споделя, че нейните вече цъфтят за трети път.

Каква е тайната? Гледа ги в стая с много светлина, в която, както вече посъветвахме по-горе, температурата варира 15-16 до 25-26 градуса.

Не ги полива често – веднъж на две седмици и то в чинийката им, никога отгоре. Също така им бърше листата с влажна кърпа и целува пъпките, когато напъпят, защото „и те имат нужда от любов“ 

Не трябва да се забравя обаче, че орхидеите имат нужда и от подхранване чрез тор.

Снимка: Силвия Николова/Личен архив

Снимка: Силвия Николова/Личен архив

Снимка: Силвия Николова/Личен архив

В цветарските магазини се продават специални препарати за орхидеи като течна тор и подобни. Те също са необходими за правилното „хранене“ на цветята.

Снимка: Силвия Николова/Личен архив

Пожелаваме ви успех, ако решите да отглеждате орхидеи. Те със сигурност са невероятни красиви цветя и ще освежат дома ви.

Можете да разгледате галерията ни с орхидеи тук.