Бялото злато – Хималайската сол

15
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Хималайската сол е наричана бяло злато, но е розова на цвят. Хималайската сол е сол (знаем колко вредна е солта), но е изключително полезна за организма. Хималайска сол – природен феномен.

Всички знаем колко е вредна обикновената готварска сол. Толкова, че трудно може да си представим, че съществува сол, която е изключително здравословна. Но хималайската сол е точно такава. Истинско природно чудо, съдържащо повече от 84 химични елемента (всички с пореден номер от 31 до 94 в периодичната система, както и допълнителни комбинирани елементи). 

Химилайската сол има съвършена кристална структура, създадена в Хималайте – най-големия енергиен център на Земята. Абсолютно натурална и чиста, не случайно е наричана „бяло злато“, въпреки иначе розовия си цвят. Добива се съвсем просто – изкопава се, измива се на ръка и се суши на слънце.

Хималайската кристална сол се е образувала в резултат на специфични геоложки процеси преди повече от 250 милиона години.

Розовият й цвят се дължи на железните атоми, включени в кристалната й решетка, в големи кубични кристали, които са едни от най-съвършените форми в природата (eнергията им е правопропорционална на големината им).

В състава на солта освен желязо, влиза и сяра, калий, калций, магнезий и натрий, който е в значително по-ниско количество, отколкото в обикновената готварска сол, т.е. в организма не се задържа вода. При разтваряне на хималайската кристална сол във вода се разпада кубичната й структура, вследствие на което йонизираните елементи лесно се усвояват от организма.

Много е полезно да се приема по 1 чаена лъжичка от него сутрин на гладно, но поне половин час след това не е добре да се пият кафе или черен чай, които имат диуретично действие и повишават киселинността.

Хималайска сол – здравословни качества

Възстановява солевия баланс в организма. Помага за детоксикация на организма.Нормализира кръвното налягане и укрепва кръвоносните съдове. Намалява нивото на „лошия“ холестерол в кръвта.Подобрява метаболизма и храносмилането. Укрепва имунната система.Предпазва от кожни и дихателни заболявания. Намалява риска от остеопороза, тъй като укрепва костно-мускулната система. Освежава и подмладява кожата.Подобрява паметта и подсилва нервната система. Полезна е за бременни жени, защото подобрява състава на амниотичната (околоплодната) течност.Подходяща е за промивки на устната кухина за предпазване от различни инфекции. Хималайската сол е здравословна добавка, която прави храненето по-балансирано и здравословно.