Деветата пивоварна на България ще е в Перущица

1
Добави коментар
agroplovdiv
agroplovdiv

in бизнес / by Агро Пловдив / on 10 януари 2014 at 11:38 /
Инвеститор е пловдивската „Новарто инвест“ от IT сектора, която ще изгражда още винарна и къщи за селски туризъм

Комплексът на „Новарто инвест“ ще е до „Червената църква“ край Перущица

Деветата пивоварна на България ще се намира в Перущица. Тази пролет ще започне изграждането ѝ в близост от утвърдения отскоро паметник на културата – „Червената църква“. Обектът ще е в местността „Ленищата“ в северния край на града. Инвеститор е пловдивската компания от IT сектора „Новарто инвест“ООД. Това се вижда от регистъра на инвестиционните намерения в Министерството на околната среда и водите. Проектът за изграждане на пивоварната бе потвърден и от кмета на община Перущица Ради Минчев. „Надяваме се стартът на строителството да е през март 2014 г.“, каза той.

От данните, публикувани в интернет страницата на РИОСВ – Пловдив, става ясно, че новата пивоварна ще е с капацитет на производството 2000 литра бира за 6 часа. „Малкият цех за производство на бира ще се обособи като атракция в туристически комплекс.

Пивоварната  ще произвежда стабилизирана и т.нар. “жива” бира.

Напитката ще се прави от вносна суровина (малц),  ще се вари, охлажда и предлага за консумация в кегове за

Кметът Ради Минчев активно разработва проекти по Програмата за развитие на селските райони

наливна бира, като количествата са съобразени с нуждите на обекта и няколко външни заведения за хранене. За варенето на бирата ще се ползва котел ниско налягане на електрическа енергия или пиролизен котел на пелети с мощност около 40 КВт. За охлаждането на бирата ще се ползва хладилно съоръжение, работещо с екологосъобразен фреон. Отпадъкът от варенето ще се дава за храна на животни“, се казва в решението на РИОСВ – Пловдив.

Заедно с пивоварната,

„Новарто инвест“ планира изграждането на винарна

с годишно производство 60-70 тона. Към производствената база ще има и къщички за настаняване на туристи по програми за селски туризъм, стаи със собствени санитарни възли, приемна, зала за дегустации, тераса с барбекю, малка зоологическа градина и други. „Целият комплекс ще се оформи като един от най-привлекателните туристически обекти в страната“, убеден е кметът Ради Минчев.

Изкупената от частни собственици земеделска земя вече е преминала процедурата за промяна на предназначението в Министерството на земеделието и храните. Строителните проекти са готови.

Миналата година съдружниците на „Новарто инвест“ Борислав Минков и Георги Страшилов са имали намерение да реализират проекта на мястото на старата ферма за норки, чиято дейност отдавна е спряла. Там обаче се очертали трудности с прехвърлянето на площи от държавния горски фонд. Затова инвеститорите променили първоначалните си планове и започнали да изкупуват частни земи в близост до раннохристиянската базилика „Червената църква“.

ОЩЕ ИНВЕСТИЦИИ В ПЕРУЩИЦА

Съвсем скоро ще започне изграждането на многофункционална спортна зала до пътя между Брестовица и Перущица. Вече са минали всички процедури, строителството ще стартира до края на месеца. То трябва да приключи за 375 дни.

„Залата е за 14 вида спорт. Основните ще са футбол, баскетбол, волейбол, хандбал, бадминтон и тенис на маса. В нея могат да се провеждат и състезания по борба, бокс, фехтовка и други, като отборите ще идват с оборудването си“, посочи кметът Ради Минчев. Новата спортна зала ще отговаря на евростандартите – ще има 800 луксозни зрителски места, електронно табло и всичко, което се изисква по критериите. Финансирането – 6 милиона лева, е по мярка 321 по Програмата за развитие на селските райони. Обектът ще е върху 7.3 декара, към които е включен и голям паркинг. „Разчитам на по-досетливите частни инвеститори да изградят и хотел в близост“, даде идея кметът.

„Получили сме отговори от нашите спортни и параолимпийски федерации, които подкрепят изграждането на многофункционалната зала и заявяват намерение да я ползват“, поясни Ради Минчев.

Още една винарна ще бъде издигната в града. Инвеститор е фамилията Чорбови, която е собственик на голям лозов масив в землището на Перущица.

Белгийски производител на мебелен обков също ще стартира тези дни производството си. Базата на фирма „Мерал“ е в производствената сграда на „Шнайдер електрик“, която белгийците са закупили.