Фикус Женшен

2
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Ако се оглеждате за ново попълнение в стайната градина, тогава задължително трябва да си купите фикус женшен. Цветето е комбинация между две прекрасни растения – вижте как може да си го отгледате у дома.

Фикус Женшен отблизо

Цветето с оригинално име „фикус женшен“ всъщност представлява комбинация между двете растения, или иначе казано фикусът е присаден върху корен от женшен. На вид цветето наподобява класическия бонсай и до някъде може да се отглежда като такъв, стига да го отгледате в подходящи условия.

Фикус Женшен представлява многогодишно растение, което може да се отглежда като саксийно. Има тъмни, зелени листа и ефектна коренова система, която се показва над повърхността, така че цветето да може да диша.

Вижте също: Стаен бонсай

За да направите корените по-дебели и впечатляващи, покрийте почвата с мрежа, която едновременно да не спира развитието на растението, но и да не позволява на кореновата система да расте нагоре. При такива условия корените започват да дебелеят.

Най-често Фикус Женшен се използва за озеленяване на хола и офиса.

Как да си отгледате фикус женшен?
Фикус Женшен не е труден за отглеждане, но изисква голямо търпение, тъй като в началото не се забелязва особен напредък в растежа му. Ето и основните изисквания на цветето към своите собственици:

Поливане
Поливайте Фикус Женшен умерено – повече през лятото, по-малко през зимата. Почвата трябва да бъде едновременно влажна, но не и преполята, за да не загният корените. По принцип издържа на по-леки засушавания, но ви съветваме да не експериментирате.

Светлина
Дръжте Фикус Женшен на шарена сянка – силните слънчеви лъчи могат да спрат развитието му. Поддържайте умерена температура, като е желателно живакът да не пада под 15 градуса.

Вижте също: Бамбук на щастието

Почва
Фикус Женшен се нуждае от добре дренирана, лека почва, богата на хранителни вещества. Ако го отглеждате като бонсай, използвайте специална почвена смес. Хубаво е да го наторявате често с тор за бонсаи. Пресажда се на 2-3 години.

Други
Фикус Женшен не обича да си сменя местото – след като сте избрали това, на което се чувства най-добре, не променяйте местоположението му, защото може да се разболее. Пазете растението от вятър и въздушни течения.

През зимата е възможно да му окапят листата – не се притеснявайте, защото това е нормален процес. На пролет ще видите растението отново с богата зеленина. Редовно го подкастряйте, тъй като новите листа променят формата му.

10.01.2014/ Христина Спасова