Съчетайте вазата с цветята в нея

3
Добави коментар
artgarden.bg
artgarden.bg

Съчетайте вазата с цветята в нея

Винаги е хубаво да има прясно отрязани цветя в една стая. Цветята ободряват и озаряват стаята, а ароматът им може да придаде на помещението приятен чар. Разкрасяващият ефект на цветята в една стая може да бъде допълнително засилен от вазата, в която се поставят. Цветята и вазите винаги вървят ръка за ръка, както за практически, така и за естетически цели, но грешното съчетание между цвете и ваза може да съсипе целия ефект.

Вазата трябва да допълва цветята, поставени в нея. Красотата на цветята никога не трябва да се комбинира с ваза, която е твърде пъстра или силно декорирана, иначе ще се получи сблъсък за очите. В крайна сметка цветята са звездата на шоуто, а не вазата. Правилото, което всички цветарите следват при аранжирането на цветя е, че цветето и вазата, която го съдържа, винаги трябва да се допълват или контрастират, но определено да бъдат в хармония едно с друго.

Ето защо, когато сте в настроение да украсите със свежи цветя, помислете как най-добре да покажете цветята по начин, който ще отрази тяхната красота.

Височината на цветето трябва да бъде пропорционална на вазата, която ще служи като контейнер. Винаги помнете, че високите цветни аранжировки, съдържащи цветя, дълги стъбла и дълги листенца, трябва да бъдат съчетани с високи вази за цветя. И обратното, разбира се, се прилага.

Вазите трябва да допълват цветята, които съдържат. Добре избраната цветна ваза е тази, която е неутрална. Цветовете на вазите трябва да бъдат леки: бяло, кремаво или бледо пастелни тонове, за да открояват красотата на цветята.

Керамичните и стъклените вази, които са твърде ярко оцветени, кристалните вази, които имат твърде смел стил, или изрязаните стъклени вази, които са твърде изискани, не са предназначени да съдържат цветя. Те са предназначени да бъдат показвани за собствената си красота.

Формата на вазата също е от значение. Има около четири категории цветни вази, когато става въпрос за форма.

Традиционните вази за цветя са онези, чиито усти са по-широки от основата. Те са предназначени за изобилие от цветя, достатъчно, за да запълни устата на вазата.

Цилиндричните вази за цветя, които често са високи и с прави страни са прекрасни за дългостеблени рози и лалета, идеално пасват за такъв вид цветя.

Плоските вази за цветя често са ниски и широки, подобно на купа. Те са тези, които често може да откриете по масички за кафе или ъглови маси. Този тип вази са чудесен избор, когато режете цветята в близост до цветната чашка, за да им позволите да плуват във водата и да издържат по-дълго.

Вази тип бутилка са вази с тясна уста и набраздено тяло. Те са идеални за деликатни цветя, които не цъфтят в изобилие, като цветовете на черешата. Тези вази често са много грациозни, като цветята, които обикновено притежават.

Струва си да имате различен асортимент от цветни вази в дома си. Много универсални магазини предлагат евтини, но симпатични на вид вази за цветя. Нищо не може да ви спре, обаче, ако искате да отидете за скъпи стъклени вази или някакъв вид декоративна ваза, стига те да не се окажат несъвместими с вашите цветя.

Старайте се да поддържате вазите чисти. Цветните вази могат да са развъдник за бактерии и да навредят не само на цветята, но и на Вас. Ето и един трик за почистване на труднодостъпните места на вазата: напълнете 3/4 вода във вазата и изсипете 1 лъжица ориз, затворете отвора с ръка и разклатете добре.

Споделете статията и с Вашите приятели:

Tweet