Най-често срещаните грешки при начинаещите в Бразилското Джу Джицу

2
Добави коментар
openmatbjj
openmatbjj

Най-често срещаните грешки при начинаещите в Бразилското Джу Джицу

1. Резки движения – резките движения често се използват вместо правилна техника, но излагат вас и вашия партньор на прекалено голям риск от контузия.  Това разбира се не означава да не използвате сила при контрол и събмишъни, но силата трябва да бъде упражнена постепенно. 

2.  Късно тупане – в стремежа си да се докажат начинаещите често забравят че сигурността е винаги на първо място. Който тупне навреме продължава да тренира и да се учи след няколко секунди, който не тупне продължава след няколко седмици или месеци.

3. Постоянно състезаване на тренировка – в желанието си да не бъдат заключени на всяка цена, начинаещите не предприемат никакви рискове и не се поставят в трудни ситуации от коиото да учат. Има си време и за такъв вид борба, но не трябва да бъде постоянно. Който не тупа на тренировка – тупа на състезания.

4. Минимално използване на краката и таза – това са най-големите и силни мускули, но и трудни за използване от начинаещите понеже не са раздвижени като ръцете. За да победите по голям и силен противник ще са ви нужни силни мускули срещу слаби на противника. Научете се да ги използвате максимално бързо.

5. Отваряне на лактите – лактите са в най-добрата и сигурна позиция прибрани плътно до ребрата. Всяко отваряне за да се защитите от нещо или да се подпрете ви прави уязвими за събмишъни. 

6. Даване ъндърхук на противника  –  ъндърхуците(бъркане под ръцете на противника) са едно от най-важните неща без значение дали сте отгоре, отдолу, в сайд контрол или гард. Който има ъндърхук почти винаги има предимство. Не винаги е възможно да се преборите за тях, но не ги давайте без бой.

7. Оставяне на едната ръка в гарда, другата извън – това е най-лесния начин да ви хванат в триъгълник. 

8. Лежане по гръб – когато сте отдолу почти никога не е правилно да лежите по гръб(разбира се има редки изключения). Без значение дали сте в гард, халф гард или сайд контрол е по-добре да лежите на едната си страна от където имате много повече атакуващи опции.