Парижкият апартамент, в който времето буквално е спряло

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Това, което виждате на снимката, не са прашните декори на изоставена филмова продукция за живота на Коко Шанел. Нито пък е съвременно жилище или заведение, обзаведено според модерния стремеж всичко да бъде винтидж.

Фотографиите показват реално съществуващ парижки апартамент, в който човешки крак не е стъпвал цели 70 години. Представяте ли си само как са изглеждали времената, в които входната му врата е била хлопната за последно?

Собственичката на богато обзаведеното жилище е избягала в Южна Франция преди окупацията на Париж от нацистите. И никога не се е завърнала. Починала е преди няколко години, на 91-годишна възраст, а експерти са били натоварени със задачата да опишат инвентара в стария ѝ апартамент.

Макар никой да не е живял в него толкова много десетилетия, наемът прилежно е бил изплащан. Затова и не се е наложило никой да влиза в него за оглед.

Изпратените експерти били смаяни, когато установили, че са първите посетители на мястото от времето преди Втората световна война. Описват преживяването като усещане, сякаш са попаднали в приказката за „Спящата красавица“. Всичко в апартамента било непокътнато и потънало в прах.

Заспала красавица нямало, но се натъкнали на друга изключително ценна хубавица – картина на прелестна французойка. Стилът на платното напомнял за творение на прочутия италиански художник Джовани Болдини (1842-1931). Нарисуваната дама в розово приличала на френската актриса Марта де Флориан.

Навремето тя била известна с дългия си списък от обожатели, сред които се нареждал и самият Болдини. Експертите по описанието на имуществото в апартамента нямали сведения за такава негова творба и затова не били сигурни в предположенията си. Малко по-късно обаче открили любовна бележка от художника в жилището, както и сведение за неизвестната картина в книга, писана от вдовицата на Болдини. Там се казвало, че Марта де Флориан позирала за конкретното платно през 1898 година, когато била на 24.

Марта де Флориан била и баба на дамата, която изоставила апартамента, за да избегне ужасите на Втората световна война. В крайна сметка картината е продадена за над 2 милиона евро – рекорд за творба на Болдини.

Освен от нарисуваната красавица в розово, ние останахме запленени и от още две неща, които открихме на снимките от стария апартамент. Първо, много ни впечатлиха играчките с ранния облик на Disney героите, които са оставени да събират прах в краката на този препариран щраус.

А какво ли не бихме дали, за да си имаме винтидж апартаментче с такава орнаментирана тоалетка!

Ако тази статия ви е била интересна и искате да четете още любопитни материали от нас, можете да се присъедините към Jenite.bg във Facebook!