Основни видове алпийски котки

14
Добави коментар
ex3m.bg
ex3m.bg

Сведения за използването на котки има още от 16-ти век. Те представлявали подкови от кон, които били закрепени за дървена или метална рамка и били използвани от овчарите в Алпите. По-късно, в началото на 20 век, Оскар Екенщайн създава десет-точкова конструкция, която Хенри Гривел произвежда за него. Няколко десетилетия по-късно, Лорън Гривел (синът на Хенри) прави подобрение, като добавя и предните два шипа към дизайна на котките и се получава това, с което сме запознати и днес като чуем за алпийски котки.

Има разбира се направени промени по системите за закрепване, използването на нови материали и т.н., но основните елементи от дизайна на Гривел са се запазили във времето.

Категоризиране на алпийските котки

Основното, за което трябва да помислите, когато си избирате алпийски котки, е дали те ще са съвместими с обувките, с които ще ги използвате и дали са подходящи за целта, за която ги взимате. За щастие, преди години беше изготвена проста система за съвместимост, която определено улесни живота на всички. В тази система, котките са разделени на три категории:

C1:

Гъвкави котки, създадени за обикновени туристически обувки
Елементите на петата и пръстите са свързани с гъвкава метална пластина
Обикновено имат  10 или 12 точки (може да нямат предните два шипа)
Прикрепят се с връзки или пластмасово гнездо за петата и пръстите плюс връзки, или гнездо за пръстите и заключваща система на петата

C2:

Универсални 12-точкови алпийски котки
Елементите на пръстите и петата са свързани с гъвкава метална пластина
Имат 10 вертикални шипа и 2 хоризонтални
За закрепяне имат пластмасово гнездо за петата и пръстите плюс връзки или гнездо за пръстите и заключваща система на петата

C3:

Технически алпийски котки създадени за ледено катерене
Твърда конструкция, която дава стабилна платформа за крака
Обикновено имат 12 точки, но може и повече
Закрепването става чрез заключваща система за петата и или пластмасово гнездо за пръстите, или предна заключваща система

Категоризирането на видовете котки определено прави избора ви на подходящите за вас доста по лесен, но както винаги се случва, има и други допълнителни фактори, които трябва да вземете под внимание.

Закрепващи системи при котките

Имаше време, когато основните опции по отношение на закрепването на котките бяха или с връзки, или закрепваща система от типа на тези при ските. Сега обаче има и други възможности.

Използването на система с пластмасови гнезда отпред и отзад, свързани с връзки, е обичайно за котките от категория С1. При тях е доста по-лесно поставянето и махането им, а те са закрепени сигурно към обувката.

За котките от категория С2, много популярни са тези с пластмасово гнездо за пръстите и система за бързо освобождаване отзад. Ако обувките ви разполагат с опция за закрепване на полуавтоматични котки, за да е сигурно, че ще може да ги закрепвате сигурно, това е добър избор за вас.

Котките от категория С3 имат напълно автоматична система за закрепване отпред и отзад. Могат да се използват само с обувки, които са специално пригодени за използване на автоматични котки. Проблемът преди време при тези котки беше, че предната скоба може да отскочи, обикновено при забиване на предните шипове в леда, но това беше решено, като сега повечето производители са направили така, че предната и задната скоба да се свързват с връзка. Което е много хитро решение.

Добавете коментар